Učna pot z Valvasorjem

Nahajaš se na spletni strani gradu Bogenšperk, kjer se na spodnjih povezavah nahajata interaktivna določevalna ključa :

Določevalni ključ LESNATE RASTLINE ob naravoslovni poti okoli gradu Bogenšperk ter Določevalni ključ Z VALVASORJEM V NARAVO. Preko navodil boš dostopil do aplikacij, ki ti bosta pomagali odkrivati lesnate in grmovne vrste v okolici gradu Bogenšperk.

 

Ključ Z VALVASORJEM V NARAVO:

V datoteki z imenom Z VALVASORJEM V NARAVO so v določevalni ključ vstavljene dodatne vsebine o gradu Bogenšperk in okolici. Primeren je za obiskovalce, ki želijo izvedeti več o gradu in naravi okoli njega na inovativen način z uporabo tehnologije.

Ključ LESNATE RASTLINE:

Druga oblika ključa z imenom datoteke LESNATE RASTLINE ob naravoslovni poti okoli gradu Bogensperk pa je določevalni ključ brez vstavljenih dodatnih vsebin. Primerna je za šole, ki bi želele obisk gradu Bogenšperk izkoristiti kot naravoslovni dan ali preprosto kot učilnico v naravi za obravnavo različnih sklopov učnega načrta (razvrščanje, gozd, živa in neživa narava). Težavnost določevalnega ključa je primerna za otroke od 4 razreda naprej.

 

Določevalni ključ vsebuje lesnate in grmovne vrste, ki jih najdemo ob Naravoslovni poti okoli gradu Bogenšperk. Ta nas popelje na kratek a doživet sprehod desno od vhoda v grad, ob vrtu s pogledom na obsežne gozdove, do lipovega drevoreda. Tu pot zavije levo proti gozdu, skozi gozd mimo Podskalce do Neptunovega vodnjaka, kjer se ob vhodu v grajski vrt pot zaključi.

S pomočjo določevalnega ključa lahko obiskovalec spozna imena vseh drevesnih in grmovnih vrste ob naravoslovni poti. S posebnim znakom označena drevesa in grmi pa v ključu Z valvasorjem v naravo vsebujejo tudi Valvasorjev pogled nanje: citate iz Valvasorjevih del, sodobne naravoslovne razlage ter bogato slikovno gradivo o vrstah, ki jih je Valvasor upodobil v Iconoteci.

Določevalni ključ z Valvasorjem v naravo si lahko namestite na svoj računalnik ali mobilno napravo (pametni telefon ali tablični računalnik). S klikom na ikono prenesete na svojo napravo določevalni ključ v stisnjeni (zip) obliki. Pred uporabo ga je potrebno razširit z enim od programov za razširjenje datotek. Zaženete ga najprej z dvoklikom na mapo ključa nato pa z dvoklikom na ikono home (npr: Z Valvasorjem v naravo > home).