Valvasorjev dan

21.05.2017

V nedeljo, 21. maja 2017, vabljeni na praznovanje 376. rojstnega dne Janeza Vajkarda Valvasorja.

Janez Vajkard Valvasor je 28. maja 1641 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani prejel sveti krst, točen datum njegovega rojstva pa ni znan. S  praznovanjem 376. obletnice rojstva J. V. Valvasorja bomo obeležili rojstni dan enega izmed najslavnejših in najzaslužnejših mož dežele Kranjske.

Vspomin na njegov rojstni danse bomo odpravili na pohod po Valvasorjevi poti, ki vodi po obronkih nekdanjih posesti gradu Bogenšperk. Po poti in zgodovini krajev ob Bogenšperku nas bo vodil dr. Jernej Kotar, pridružil pa se mu bo tudi g. Jože Sinigoj, ki je pohodno pot zasnoval. Pot z gradu Bogenšperk pelje mimo gradu Črni Potok in ostalin gradov Sela, Slatna in Lihtenberk.

Pohod bomo pričeli ob 9. uri na parkirišču pred gradom. Ob poti bo poskrbljeno za osvežitev, ob vrnitvi na grad pa vas bo čakala grajska malica, ki si jo boste lahko naročili ob odhodu na pohod (4,50€). Ko se boste pohodniki vrnili na Bogenšperk, vas bosta pozdravila baronica Ana Maksimila Valvasor in hlapec Jurij. Lahko se boste odpravili na doživljajsko vodenje po gradu, se zabavali pri grajskih igrah ali ustvarjali na grajskih otroških delavnicah in si ob 16. uri ogledali otroško gledališko predstavo  Pepelka, v izvedbi družinskega gledališča Kolenc.

Vstopnine ni, zato vabljeni na grajsko praznovanje.


9.00 Pohod po Valvasorjevi poti

13.00 Sprejem baronice Ane Maksimile in grajskega hlapca Jurija, doživljajsko vodenje po gradu

15.00 Nastop trubadurja in glumaško plesno dogajanje z Družinskim gledališčem Kolenc

16.00  PEPELKA, predstava v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc

17.00  grajski viteški turnir z dvornim norčkom za otroke in izdelava viteških znakov za viteze ter pahljač za gospice. Grajske igre in ustvarjalnice izvajajo glumači Družinskega gledališča Kolenc.


Vse objave