PRIREDITVE NA GRADU

G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih - Lucie Seifertová | Festival Bogenšperk

17.08.2022

Razstava v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove je posvečena 200 letnici rojstva utemeljitelja genetike Gregora Johanna Mendla. Predstavlja njegovo življenje od rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, vstopa v samostan, do učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju, kako se prenašajo dedne lastnosti s staršev na potomce.

Predstavljeno je Mendlovo (ne)uspešno predavanje o rezultatih raziskave. Razstava se ukvarja tudi z njegovimi nasledniki: Hugom de Vriesom, Carlom Erichom Corrensom in Erichom von Tschermakom, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili njegova odkritja in zaključke. Spominja se tudi odnosa nacizma in komunizma do genetike. Povzema, kako pridobljeno znanje genetike uporabljamo na različnih področjih, med njimi v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini in arheologiji.

Gregor Johann Mendel, pionir genetike in znanstvenik priznan v svetovnem merilu, je bil rojen v vasi Hynčice, na ozemlju današnje Češke republike. S svojimi odkritji in delom je zaznamoval določeno zgodovinsko obdobje in dal opazen prispevek k splošnemu dobremu človeštva, ki odmeva tudi v današnjem času.

Letos praznujemo 200. obletnico njegovega rojstva.

Razstavo bodo otvorili:

• Direktor JZB, Peter Avbelj

• Župan Občine Šmartno pri Litiji, Rajko Meserko

Nj. Eks. gospod Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Sloveniji

Alena Šamonilová, predsednica Češko-slovenskega društva

Častno pokroviteljstvo nad razstavo je prevzel veleposlanik Češke republike v Ljubljani, Nj. Eks. Juraj Chmiel.

Gostovanje razstave je omogočila Mendlova univerza v Brnu.

Razstava bo na ogled od 17. avgusta do 5. septembra 2022 v Galeriji gradu Bogenšperk.

Lepo vabljeni!

Vse objave