Novice

Zvok tamburic in Slovenski oktet

19.04.2023

Festival Bogenšperk letos otvarjamo z zvoki tamburic, pospremljenimi z glasovi najbolj reprezentativnega moškega vokalnega komornega sestava, Slovenskega okteta. S koncertom, ki bo v nedeljo, 28. maja, bodo tamburaši obeležili svojo visoko, 40. obletnico delovanja.

Tamburaški orkester Šmartno

Prva tamburaška skupina je v Šmartnem pod vodstvom Ivana Bartija delovala že leta 1892. Ponovno pa se je za potrebe folklorne skupine manjša zasedba pod vodstvom Urške Meglič zbrala leta 1983. Zasedba je kmalu prešla v orkester, ki sta ga sprva vodila Marjan Janežič ml. in Janko Slimšek, od leta 2002 pa akademska glasbenica Helena Vidic. Pod njenim vodstvom se je orkester razvil v enega največjih in najboljših v Sloveniji, svojo kakovost pa nemalokrat potrdil z dosežki na državnih tekmovanjih. Orkester se udeležuje gostovanj na vseh večjih tujih tamburaških in folklornih festivalih v Evropi in drugih bližnjih državah, doma nastopijo letno več kot dvajsetkrat, njihov najbolj prepoznaven koncert pa je zdaj že tradicionalni Latino Martini. Njihov repertoar je zelo širok, obsega vse od latino ritmov, narodnozabavne in klasične glasbe do slovenske popevke, jazza, rocka in seveda originalne tamburaške glasbe. Orkester od leta 2014 vodi Štefan Vidic.

Slovenski oktet

Slovenski oktet, ki je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji, ni treba posebej predstavljati, saj velja za najbolj reprezentativen moški vokalni komorni ansambel v Sloveniji. Njegov izjemno širok in raznolik repertoar oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Slovensko pesem, tako ljudsko kot umetno, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem ponese tudi med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih, v njem pa se je zamenjalo že preko 40 pevcev. Sestav je do sedaj usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana, oktet pa ob njem sestavljajo še Andrej Oder, Rok Ferenčak, David Jagodic, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.

Vse novice