Novice

Valvasorjev pohod in Valvasorjev dan na gradu Bogenšperk

22.05.2016

V nedeljo, 22.5. 2016, je na gradu Bogenšperk v sklopu Vikenda odprtih vrat Šmartnega pri Litiji potekal Valvasorjev pohod, v popoldanskem času pa smo praznovali Valvasorjev 375. rojstni dan.

Pohodniki so se začeli zbirati že v jutranjih urah. Pohod sta tudi v letošnjem letu vodila Jože Sinigoj in Jernej Kotar. Pohod je trajal štiri ure, pohodniki pa so obhodili kraje, kjer je še v času Janeza Vajkarda Valvasorja stalo pet gradov. Z enega izmed njih, natančneje z gradu Slatna, je bila doma tudi Valvasorjeva prva žena, Ana Rosina, katera je ob poroki z Valvasorjem štela rosnih 13 let. 

Popoldne pa smo na gradu praznovali Valvasorjev dan. Pripravili smo otroške ustvarjalne delavnice, odrasli pa so lahko nakupovali na grajski tržnici. Obiskovalce je pozdravila in nagovorila grajska gospoda, Ana Maksimila in grajski hlapec Jurij, ki sta obiskovalce popeljala tudi na animiran ogled gradu. Skupaj z otroki smo se podali še na lov za skritim Valvasorjevim zakladom, za konec pa smo si ogledali otroško gledališko predstavi Vsi otroci sveta.

Vse novice