Novice

Valvasorjev pohod 2022

26.09.2022

Po nekaj letih je Javni zavod Bogenšperk v sodelovanju z Občino Šmartno pri Litiji ter Knjižnico Litija ponovno obudil nekdaj že tradicionalni Valvasorjev pohod.

V soboto, 24. septembra, se je približno 80 pohodnikov zbralo na parkirišču gradu Bogenšperk, od koder so krenili na okrog 11 kilometrov dolgo krožno pot. Pot jih je vodila po obronkih nekdanjih posesti gradu Bogenšperk, in sicer mimo gradu Črni Potok, gradov Sela, Slatna in Lihtenberk, kjer danes stoji kapelica.

Pohodnike sta po poti vodila zgodovinar dr. Jernej Kotar in Jože Sinigoj, ljubitelj domače dediščine in planinec, ki je pohodno pot zasnoval. Pripovedovala sta o delu in življenju Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je imel v letih 1672-1692 v lasti gradove Bogenšperk, Črni Potok in Lihtenberk, z gradu Slatna pa je prihajala njegova prva žena Ana Rosina Graffenweger. Ob poti so spoznali tudi druge zanimivosti občine, na katere so organizatorji opozarjali z razlagami in možnostmi e-povezav na spletne strani. Tako je Knjižnica Litija pripravila izbor svojih vsebin na portalu Kamra in jih ob poti na primernih mestih izpostavila na panojih. Pohodnike so v bližini Javorja opozorili na Milijonarjevo zgodbo, pri rojstni hiši dr. Slavka Gruma v Šmartnem na znamenitega novelista in dramatika, na pesmi iz Slatenskega urbarja in tudi na Zgodbe šmarskih hiš, ki jih v domoznanskem oddelku dopolnjujejo in objavijo na portalu dediščine www.kamra.si.

Ob gradu Črni Potok, v katerem je lepo urejen dom za starejše občane, je udeležence pohoda pričakal čaj z rogljički, znak gostoljubnosti Doma Tisje, predvsem pa jih je razveseljevala narava, lepi razgledi in prijetno vzdušje, ko je iskrica preskakovala med zgodovino, dediščino, legendami in izročilom ter sedanjostjo. 

Po dobrih štirih urah so pohodniki pot sklenili v atriju gradu Bogenšperk, kjer jih je sprejel bakrotiskar, odtisnil žig v njihov pohodni kartonček, in jim – če so želeli – predstavil delo v bakrotiskarni, ki jo je na gradu odprl Janez Vajkard Valvasor in je danes del muzejske zbirke Valvasoriana. Pohodniki so se ob zvokih harmonike Marka Krebsa okrepčali s toplim obrokom, ki ga je pripravila Krčma na gradu Bogenšperk, ter tako polni lepih doživetij sklenili druženje, mnogi odločeni, da se srečajo tudi v prihodnjem letu. 

V sklopu zaključnega srečanja pohodnikov je bil v atriju na stojnici predstavljen tudi projekt LAS Garkelj, v okviru katerega Arboretum Voljčji Potok in Javni zavod Bogenšperk promovirata cvetlično kulturo podeželja

Valvasorjev pohod omogoča tematsko doživetje narave, zgodovine in prijetne fizične aktivnosti; organizatorji so bili veseli udeležbe od blizu in daleč, odzvali so se ljubitelji 'literarnih' pohodov, predvsem pa je bila optimistična navzočnost predstavnikov domače osnovne šole, ki bo lahko tudi med letom učencem ponudila prijetno in tematsko doživetje športnega dneva na pragu domače šole …

Pohod je opozoril tudi na bližnjo simpozijsko počastitev 350-letnice prihoda Valvasorja na grad Bogenšpek.

Vse novice