Novice

Valvasorjev dan

21.05.2017

Janez Vajkard Valvasor je 28. maja 1641 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani prejel sveti krst, točen datum njegovega rojstva pa ni znan. S praznovanjem 376. obletnice rojstva J. V. Valvasorja smo obeležili rojstni dan enega izmed najslavnejših in najzaslužnejših mož dežele Kranjske.

V spomin na njegov rojstni dan smo se v nedeljo, 21. maja 2017, odpravili na pohod po Valvasorjevi poti, ki vodi po obronkih nekdanjih posesti gradu Bogenšperk. Krožna pot z gradu Bogenšperk pelje mimo gradu Črni Potok in ostalin gradov Sela, Slatna in Lihtenberk. Po poti in zgodovini krajev ob Bogenšperku sta nas vodila dr. Jernej Kotar in g. Jože Sinigoj, ki je pohodno pot zasnoval.

Popoldne se je praznovanje preselilo na grad Bogenšperk. Pod vodstvom ga. Stanke Sirk in Ide Dolšek so igralci KUD Valvasor premierno uprizorili dve pesmi, ki so bile odkrite v urbarju gradu Slatna. Pohodnike in obiskovalce sta pozdravila baronica Ana Maksimila Valvasor in grajski hlapec Jurij ter jih popeljala na doživljajski ogled gradu.

Otrokom so bile namenjene ustvarjalne delavnice, na grajski tržnici pa so se predstavili okoliški rokodelci. Za še pestrejše dogajanje je poskrbelo Družinsko gledališče Kolenc z nastopom trubadurja in plesnim dogajanjem, otroško gledališko predstavo Pepelka in grajskim viteškim turnirjem za otroke.

Grad Bogenšperk, dom slavnega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, je gostil veliko število obiskovalcev, ki so bili navdušeni nad dogajanjem in se veselijo ponovnega obiska.

Vse novice