Novice

V Šmartnem se je kuhalo

10.09.2019

Na predzadnji avgustovski petek se je v Šmartnem kuhalo. Kuhale so se izbrane jedi; Krškopoljca je spremljala polnozrnata poletna in pečena šalotka v frankinji, skutni štrukelj z mletimi ocvirki je delal družbo nacefrani svinjini, pekli so se burgerji, vrtel se je krompirček, ki je, serviran na palici, meril v dolžino kar cel meter, pladnji domačih mesnin so zastopali poznane okuse, izpod rok kmečkih žena se je kuhala gobova juha, domača bombetka s sezamovimi semeni je dopolnjevala okuse svinjine. Sladke pregrehe v kozarčkih, čokoladni sufle in macroni so dopolnjevali pestro ponudbo glavnih jedi. Pekli so se belgijski vafli, ki so jih pisano opremili in postregli na paličici, zdravo se je sladkalo s koprivinim zavihkom z orehovim oljem, dušene maline v frankinji so namakale tortico s pregreto smetano. Vinska spremljava je bila izvrstna. V Šmartno so vino pripeljali iz vasice Slap v Vipavski dolini. Ta se ponaša z vinarji, ki svoja vina izdelujejo z izjemnim občutkom in ljubeznijo. To je občutiti v vsaki kapljici izvrstnih sort, zelena, pinele, sauvignona in merlota, ki smo jih bili deležni. Zelo edinstvena in pristna vina, v katerih se zrcali pravi belokranjski karakter so pripeljali iz Metlike. Uživali smo v vrhunskih okusih modre frankinje, žametne črnine, laškega rizlinga in kraljevine. Poletno brezskrbnost so narekovali domači koktejli. Vročem dnevu primerno se je prileglo tudi žlahtno pivo, varjeno po domačih receptih.

Na trgu so se oglasili tudi gledališčniki, ki so za otroke pričarali zanimivo predstavo. Najmlajši pa so lahko uživali tudi v kulinaričnih »ustvarjalnicah«.

Na Staretovem trgu pa se to popoldne ni kuhalo le omenjenih dobrot. Kuhalo se je tudi veselje, dobra volja, poletna razigranost, brezskrbno kramljanje, prijateljsko druženje in izjemno pozitivna energija. Energija, ki je govorila, da smo tak vrvež na trgu pogrešali; dasi domačini in tisti, ki so v Šmartno prišli na obisk, tovrstnega vrveža še želimo. To daje veliko vzpodbudo in smernice za prihodnost. Prepričani smo, da se bo v Šmartnem kuhalo tudi prihodnje poletje.

Zapisala: Maja Istenič, Javni zavod Bogenšperk

Vse novice