Novice

Spominska razstava akademskega slikarja specialista Jožeta Megliča

06.06.2016

Odprtje razstave je zaznamovala slovesnost, katero so popestrili člani Slovenskega okteta, ki so z glasbenim vložkom popestrili prijeten večer spominov. Na razstavi je bil postavljen Megličev doprsni kip akademskega kiparja Anžeta Jurkovška. Župan Rajko Meserko je zbrane nagovoril z uvodnimi pozdravi, o Megličevem likovnem opusu pa je spregovoril ddr. Damir Globočnik, muzejski svetnik za umetnostno zgodovino in likovni kritik. Razmišljanje o osebnosti Jožeta Megliča je podelil njegov dolgoletni prijatelj, učiteljski kolega, pesnik in pisatelj prof. Jože Sevljak. Pri postavitvi razstave je aktivno sodelovala tudi Megličeva družina, pri povezovanju programa pa je sodelovala tudi njegova vnukinja. 


O Jožetu Megliču

Jože Meglič se je rodil leta 1939 v Lomu nad Tržičem. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1964. Nato se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval, od septembra 1968 do upokojitve pa služboval kot likovni pedagog na osnovni šoli v Šmartnem pri Litiji, kjer je od leta 1972 tudi živel. Slikal je v svojem ateljeju na gradu Bogenšperk, pogosto pa tudi na slikarskih izletih, v naravi in na potovanjih. Umrl je leta 2006.


Po številu del zavzemajo osrednje mesto v Megličevem opusu pejsaži, vedute in tihožitja, ki jih je začel intenzivneje slikati po preselitvi v Šmartno pri Litiji. Ti motivi so pogosto svoje mesto našli v zasebnih in javnih zbirkah. Na razstavi je zato večina slik prvič predstavljena javnosti. Rečemo lahko, da duh Megličeve osebnosti še vedno živi, saj je s svojimi čudovitimi slikarskimi deli ustvaril dediščino, katere drobec si lahko ogledate na gradu Bogenšperk. Razstava bo na ogled do vključno 21. avgusta, vsak dan od torka do petka, od 9. do 16. ure, v soboto od 10. do 17. ure in ob nedeljah ter praznikih od 10. do 18. ure.

Image title


Vse novice