Novice

Slovensko dalmatinski večer

20.06.2016

Čeprav nam vreme tokrat ni bilo naklonjeno, saj je bil koncert z gradu Bogenšperk prestavljen v Kulturni dom Šmartno, je bila dvorana Kulturnega doma polna skoraj do zadnjega kotička. Nastopajoči pa so nam pričarali čudovit in nepozaben nostalgičen večer.


Z nami so bili citrarka Tanja Zajc Zupan, Klapa Gallus, pevka Teja Saksida in voditeljica Ana Zupan. Prisluhnili smo tako slovenskim ljudskim pesmim, kot tudi dalmatinskim melosom, ki so nam obudili prijetne spomine na tople dni. Višek večera je bila točka, ko je Tanjina hči Ana, sicer študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ob glasbeni spremljavi citer, citirala kratek odlomek iz filma Cvetje v jeseni, ko Janez zaprosi metro za roko.


Tanja Zajc Zupan je skozi leta igranja citer izoblikovala svoj prepoznaven in edinstven slog. Posnela je več instrumentalnih albumov iz priljubljenega repertoarja svetovne glasbene zakladnice, dve zgoščenki z božičnimi melodijami in dve z uspešnicami slovenske glasbe. Zaigrala je glasbene vložke za film Kajmak in marmelada, nastopila na več koncertih z orkestrom Slovenske policije pod vodstvom Romana Kranjčana, sodelovala z raznimi pevci (Elda Viler, Alenka Gotar, Marija Ahačič Pollak, Edvin Fliser, Ivica Šerfezi …), igralko Štefko Drolc, igralcem Romanom Končarjem,… Bila je gostja v mnogih TV oddajah: Na zdravje, Dobro jutro, Moja Slovenija, Dobrodelni Miklavžev koncert,… Nastopa doma in v tujini, zadnje leto predvsem s pevko Tejo Saksida, moško vokalno skupino Stiški kvartet in Klapo Gallus.


Člane Klape Gallus druži prijateljstvo, ljubezen do ubranega večglasnega petja in ljubezen do dalmatinskega melosa. Občinstvo navdušujejo z edinstvenim zvenom in energijo ter z zvoki nežnih mandolin. Poleg najlepših dalmatinskih pesmi pripravljajo tudi svoje lastne skladbe z dalmatinskim pridihom.


Teja Saksida je ustvarjalna diplomirana pevka in raziskovalna muzikologinja, ki z velikim žarom poje, govori o glasbi in piše vokalne priredbe. Je učiteljica petja, osnove vokalne tehnike podaja zboru RTV, APZ Tone Tomšič, vodi Stiški kvartet,… Njen repertoar sega od opernih arij in sodobnega klasičnega repertoarja preko popevk in filmske glasbe do ljudskih glasbenih priredb.


Ana Zupan piše pesmi, prozo in scenarije. Redno objavlja prispevke v reviji Replika in na portalu LifeStyle. Vodi prireditve in jih občasno organizira. Vodila je že več koncertov in dobrodelnih prireditev (za Občino Lukovica, Občino Velike Lašče, Društvo invalidov Domžale, Lions in Rotary klube, Območno obrtno zbornico Cerknica, društva,…). Nastopila je že z voditeljem Vidom Valičem, stand-up komikom Tinom Vodopivcem ter igralcem in voditeljem Romanom Končarjem, ki je bil tudi njen mentor.

Vse novice