Novice

Slavnostno odkritje kipa Davorinu Hostniku

03.06.2019

Dogodek, ki je potekal v središču Šmartnega pri Litiji, v sredo, 29. maja je v ta majhen kraj pripeljal velika imena slovenske in ruske politične sredine. Davorinu Hostniku so se z obiskom poklonili ruski zunanji minister g. Sergej Lavrov, slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar, predsednik Državnega sveta, g. Alojz Kovšca, slovenska ministra dr. Jernej Pikalo in g. Zoran Poznič, ruski veleposlanik v Sloveniji g. Doku Zavgajev, slovenski veleposlanik v Rusiji, g. Branko Rakovec; župan ruskega mesta Rilsk, g. Dmitrij Velikodni, častni ruski konzul, g. Andrej Zubicki, nekateri drugi veleposlaniki v Sloveniji, poslanci, predstavniki večjih podjetji, predstavniki širše javnosti, občinski svetniki in občani Šmartnega.


Ob navzočnosti visokih gostov iz Slovenije in Rusije so spomenik odkrili ruski zunanji minister g. Sergej Lavrov, slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar in župan občine Šmartno pri Litiji, gospod Rajko Meserko. Odkritje doprsnega kipa, ki je darilo ruskega slovenskemu narodu, ne pomeni zgolj simbolne obeležitve spomina na velikega Slovenca, ampak je obenem tudi začetek stalnega projekta, ki se bo potrjeval skozi organizacijo kulturnih in znanstvenih srečanj s področja literature. Ime in delo Davorina Hostnika bo ustrezno predstavljeno tudi v obliki stalne razstave na gradu Bogenšperk.


Prireditev sta v slovenskem in ruskem jeziku povezovala Ana Črne, profesorica ruskega jezika na Gimnaziji Litija in Vladimir Peršurič, v Rusiji rojen Šmarčan. Skozi program so obiskovalci spoznali življenje in delo Davorina Hostnika. Program, ki ga je stkala ga. Andreja Štuhec, direktorica Knjižnice Litija, so obogatile pesmi Slovenskega okteta in Tamburaškega orkestra Šmartno. Utrip časa, ko je Davorin Hostnik zapuščal Šmartno so ustvarili člani Folklorne skupine Javorje, ki so obiskovalce za nekaj minut popeljali 140 let nazaj.


Slavnostni govorniki na prireditvi so bili g. Sergej Lavrov, dr. Miro Cerar, g. Dmitrij Velikodnij in g. Rajko Meserko. Zahvalili so se vsem, ki so kakorkoli prispevali k ideji o tem, da bi Davorina Hostnika pripeljali nazaj v njegov rojstni kraj. Velike zasluge pri tem ima ruski veleposlanik v Sloveniji, g. Doku Zavgajev, ki je s svojo energijo, svojo prvotno idejo uskladil s sorodniki in podporniki dediščine Hostnika, vodstvom občine Šmartno pri Litiji, poslanci slovenskega parlamenta in člani vlade ter predsednikom Republike Slovenije. Na prošnjo veleposlaništva o financiranju te zamisli se je odzval predsednik družbe Slovenska industrija jekla, ruski in slovenski poslovnež Andrej Zubicki. Podobo mladega in v prihodnost zazrtega Hostnika je v bron zajel sijajen ruski umetnik Nikolaj Mašukov, ki je svoj drugi dom našel v Sloveniji.


Po odkritju spomenika sta župana mesta Šmartno pri Litiji in ruskega mesta Rilsk podpisala listino o pobratenju in sodelovanju obeh mest. Memorandum o vzpostavitvi povezav med občino Šmartno pri Litiji in mestom v Kurski pokrajini, Rilsk, na podlagi tradicije prijateljstva, sodelovanja, razumevanja in bogate kulturne povezave med narodoma Republike Slovenije in Ruske federacije predvideva vzajemno sodelovanje na področju kulture, izobraževanja, športa, turizma, razstavne in sejemske dejavnosti ter drugih področjih zanimivih za obe strani. S podpisom te listine sta se občini zavezali, da bosta spodbujali vedenje in vzajemno širitev znanja o zgodovini, kulturi, tradicijah in običajih obeh narodov. Z vključevanjem širše javnosti bosta nudili pomoč pri organizaciji izmenjav učencev, dijakov, predavateljev, športnih delegacij in umetniških skupin. Obe občini bosta tako delovali na načelih obojestranske koristi in vzajemnega zaupanja partnerstva.


Ob koncu prireditve je visokemu gostu g. Sergeju Lavrovu potomec družine Hostnik, dr. Boštjan Hostnik, skupaj z županom občine Šmartno pri Litiji izročil dragoceno darilo; originalni izvod prvega natisa Ročnega rusko-slovenskega slovarja Davorina Hostnika. Kot je ob predaji darila zaključil župan, je ravno to delo pred 122 leti odprlo malo okno, skozi katero so uzrli široko pot vsi, ki si želijo sodelovanj, povezovanj in prijateljstva.


Napovedovalca sta zaključila z mislijo: »Davorin Hostnik nam je pokazal pot – mi bomo po njej hodili z zavestjo, da sta kultura in znanje tista, ki vedno premagujeta geografske in časovne okvire.« Zbrane sta na koncu povabila na prijateljsko druženje s pogostitvijo, ki ga je omogočilo Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji.

Vse novice