Novice

Razstava o družini Windischgrätz

25.08.2016

V četrtek, 25. avgusta, je na gradu Bogenšperk potekalo srečanje družine Windischgraetz z odprtjem spominske razstave o družini Windischgrätz, zadnjih lastnikih gradu, ki so na Bogenšperku tudi živeli.

Rodbina Windischgrätz je bila ena najuglednejših rodbin habsburške monarhije. Na današnjem slovenskem ozemlju so imeli v lasti številna posestva in gradove. Poleg Bogenšperka so imeli v lasti še gospostva Konjice, Podčetrtek, Bizeljsko in Podsredo na spodnjem Štajerskem ter Bled, Slatno, Planino, Logatec, Jamo pri Postojni in Šteberk na Kranjskem. Poleg Auerspergov so bili najpomembnejša plemiška rodbina na Slovenskem.

Grad Bogenšperk je skupaj s posestvom leta 1853 kupil knez Weriand Windischgrätz, ki je prav v tem času začel kupovati (predvsem na Kranjskem in Spodnjem Štajerskem) vse, kar se je kupiti dalo. Windischgrätzi so se lotili tudi delne prenove objekta in sledovi njihovega dela so še danes vidni v grajski knjižnici. Grad so zapustili v času kapitulacije Italije.

Tokratna prireditev je potekala v zaprtem krogu. Člani rodbine Windischgrätz so se na Bogenšperk pripeljali v zgodnje popoldanskem času. Slovesnost je potekala v atriju gradu Bogenšperk, kjer je vse navzoče nagovorila direktorica JZ Bogenšperk, Joži Vovk. Zbrane je pozdravil tudi župan Šmartnega pri Litiji, Rajko Meserko. Zelo zanimiv in poučen pa je bil voden ogled ruševin gradu Lichtenberg, ki ga je izvedel izkušen vodnik Jernej Kotar. 

Snovanje idej za razstavo se je pričelo že v lanskem letu, ko sta Slovenijo obiskala gospod Faulstroh ter grof Ceschi, potomca družine Windischgraetz. Razstavo si lahko ogledate v Viteški dvorani gradu Bogenšperk.


Oglejte si tudi prispevek, ki ga je pripravila RTV SLO: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174423108


Vse novice