Novice

Razstava in zmagovalne fotografije 8. Fotografskega natečaja

28.11.2022

V galeriji Krajevne knjižnice Šmartno si do konca januarja 2023 lahko ogledate fotografsko razstavo izbranih fotografij, ki so jih fotografi poslali na 8. natečaj v organizaciji Občine Šmartno pri Litiji, Knjižnice Litija in Javnega zavoda Bogenšperk.

Odprtje razstave je bilo v četrtek, 17. novembra 2022, v galeriji šmarske knjižnice. Na natečaju je sodelovalo 22 avtorjev s skupno 63 fotografijami: Tia Patricia Baš, Urša Čopar, Nik Elzner, Neža Godec, Zoja Godec, Stella Grom, Marija Hameršak Lavrenčič, Peter Jovanovič, Petra Lapajne Povirk, Sara Medved, Branka Ojnik, Gašper Perme, Karin Petje, Danica Sedevčič, Helena Smrekar, Dejan Stanič, Blaž Šircelj, Frida Škerbina, Alja Škulj, Miran Škulj, Gaber Zagorc in Zoja Zupančič.

Na razstavi, ki je posvečena 20. obletnici nastanka samostojne občine Šmartno pri Litiji, jih je na ogled 26, izbrala jih je strokovna komisija v sestavi: mag. Ana Kocjančič, Sonja Perme in Jani Vozel. Člani komisije so izbrali tudi fotografije, ki so v skladu z razpisom natečaja prejeli nagrade:

1. nagrada, 200 EUR: Dejan Stanič za fotografijo Zlato jutro; 

2. nagrada, 140 EUR: Peter Jovanovič za fotografijo Štanga ob sončnem zahodu, 

3. nagrada 60 EUR: Branka Ojnik za fotografijo Lušna pot.

Nagrado za najboljšega mladega avtorja je prejela učenka OŠ Šmartno, Zoja Godec, za fotografijo z naslovom Pogled v daljavo (mentorica Brigita Lindič).


Utemeljitev nagrajencev 8. fotografskega natečaja z naslovom »NEVIDNO« POMEMBNO OKOLI NAS«

Strokovna komisija za podelitev nagrad 8. fotografskega natečaja z naslovom »»Nevidno« pomembno okoli nas«, s katerim letos obeležujemo 20. obletnico nastanka samostojne Občine Šmartno pri Litiji, je natančno pregledala prispelo fotografsko gradivo. Komisija se je sestala v živo, v sredo, 9. novembra 2022 v prostorih TIC Šmartno. Člani komisije Jani Vozel, grafični oblikovalec, zaposlen v podjetju Logo vizualne komunikacije, Litija, Sonja Perme, knjižnica Šmartno ter Ana Kocjančič, magistra umetnostne zgodovine, likovna kritičarka in vodja Galerije Anart smo med 63. prispelimi fotografijami prijavljenimi na natečaj, upoštevajoč razpisne pogoje, izbrali letošnje nagrajence. Poudarim naj, da so bile pred nami le fotografije poimenovane z anonimnimi oznakami: avtor 1 do avtor 22. Za imena smo zvedeli po zaključenem izboru. Pohvalimo naj, da je bilo med prispelimi fotografijami tudi veliko del mladih avtorjev – 9. Hkrati pa tudi, da je bilo letos, kot smo ugotovili kasneje, prijavljenih veliko fotografij avtoric, kar 15 od 22 je bilo namreč udeleženk.

Večina udeležencev natečaja je za svoj motiv izbrala neznane ali manj znane kotičke narave v občini Šmartno pri Litiji. Iskali so posebne trenutke, ko se je sončna svetloba poigrala z barvnimi spektri narave in s tem dobili kar nekaj lepih utrinkov štirih letnih časov. Nekaj je bilo pogledov z višine, uporabljeno je bilo tudi fotografiranje s pomočjo dronov. Med motivi je bilo nekaj arhitekturnih in nekaj žanrskih podob.

Komisija se je soglasno odločila, da:

Nagrado za zmagovalno fotografijo mladega avtorja, to je vstopnico za družinski ogled gradu in knjižnično nagrado, prejme: fotografija z naslovom »Pogled v daljavo« avtorice Zoje Godec.

Utemeljitev: Fotografijo »Pogled v daljavo« smo uvrstili v ožji krog izbora komisije, ne vedoč, da jo je ustvarila mladoletna oseba. Zoja Godec je pogled v kotlino Šmartnega fotografirala s ptičje perspektive. Uspel ji je kompozicijsko dober rez, v katerem je zaobjela hišo na desni, cerkvico na levi strani fotografije in cesto. Dobro je oblikovala tudi kontrast med ostrim zelenim pobočjem v prednjem planu fotografije in megleno kotlino spodaj ter zelenimi kontrasti in temnejšimi oblaki nad njimi.

Tretjo nagrado v vrednosti 60 evrov prejme: fotografija z naslovom »Lušna pot« avtorice Branke Ojnik:

Utemeljitev: Fotografija »Lušna pot« je bila ena od dveh poslanih avtoričinih fotografij z motivom gozda. Po tehtnem premisleku smo se odločili za prvo varianto, saj nas je prepričala z ostrino motiva in svežino narave. Avtorica je domiselno izbrala skrivnostni kotiček gozda v trenutku, ko vanj posije sonce. V sončnih žarkih osvetljeno listje dreves žari iz slike v močnih svetlozelenih kontrastih. Prav svetlozelena barva listja nakazuje, da bi lahko šlo za fotografijo gozda spomladi, kar so člani komisije še posebej pohvalili, saj kaže, da se avtorica tudi sicer poglobljeno ukvarja s fotografijo. Svežina narave deluje na naše misli sproščujoče in hkrati skrivnostno. Na odločitev, da ji komisija podeli nagrado, so vplivali prav izbira motiva, dobra ostrina, globina in perspektiva na posnetku ter svetlobni in barvni kontrasti, predvsem migotanje sončnih žarkov skozi krošnje dreves. Komisija je bila složna, da pogled v globino gozda mikavno vabi na sprehod ali tek.

Drugo nagrado v vrednosti 140 evrov prejme: fotografija z naslovom »Štanga ob sončnem zahodu«avtorja Petra Jovanoviča:

Utemeljitev: Člani komisije smo hitro soglasno ugotovili, da gre pri fotografiji »Štanga ob sončnem zahodu« za izredno dober izbor zornega kota posnetega kraja. Romarska cerkev sv. Antona Padovanskega v Veliki Štangi je skupaj z okolico kompozicijsko pravilno ujeta v fotografski objektiv. Hkrati gre za dober pogled tako imenovane ptičje perspektive na cerkev, naselje in dolino pod njim. Na fotografiji je odlično ujeta ostrina in hkrati ujeta svetloba zahajajočega sonca na cerkveni stavbi. Kontrast ostrinam v ospredju je mehkoba doline in hribovite krajine v ozadju. Fotografija označuje cerkev sv. Antona Padovanskega kot markantni spomenik in klicaj celotne krajine ter vabi na obisk.

Prvo nagrado v vrednosti 200 evrov prejme: fotografija z naslovom »Zlato jutro«avtorja Dejana Staniča:

Utemeljitev: Fotografija Dejana Staniča »Zlato jutro« je bila med vsemi prispelimi najbolj dovršena in so jo vsi trije člani komisije soglasno določili za zmagovalno. Avtorju je uspelo v objektiv izvrstno ujeti lepote narave in njene kontraste. Na fotografijo je zapisan trenutek, ko sonce zmaga nad jutranjimi meglicami v nižinah. Meglice v daljavi delujejo kot vzvalovljena morska krajina z otoki. Krajina je fotografirana z višine. V istem trenutku je uspelo avtorju v fotografski objektiv ujeti ostrino krajine v ospredju, mehkobo in vlažnost meglic v dolinah in toploto sonca ter sončnih žarkov. Pestro dogajanje v ozadju, umiri ostrina in mirnost toplo obsijane krajine v ospredju. Gre za trenutek, ki v naravi hitro mine in ga je avtorju uspelo za vedno ohraniti na fotografiji, s tem pa tudi Občini Šmartno pri Litiji podariti nevidno, a pomembno podobo lepote njene krajine.

Izmed vseh prispelih del je komisija na koncu izbrala še 22 fotografij, ki jih je skupaj z zmagovalnimi določila za razstavo v prostorih knjižnice Šmartno. 

Vsem nagrajencem v imenu komisije iskreno čestitam! Vas pa vabim k ogledu razstavljenih del!

mag. Ana KocjančičVse novice