Novice

Prvi polčas festivala Bogenšperk

31.07.2019

Leto se hitro odvija in tako se tudi letošnji Festival Bogenšperk z avgustom že preveša v drugo polovico. Leto po ponovni oživitvi festivala odgovorni za njegovo pripravo in izvedbo ugotavljamo, da ga je zainteresirana javnost dobro sprejela. Hiter prelet dogajanja pove, da so posamezne prireditve zelo dobro obiskane in da se ime festivala vse pogosteje pojavlja v našem vsakdanu. Festival smo začeli bučno, in sicer sta uvodna dogodka zaznamovala nastopa Glasbene šole Bučar, konec maja smo se podali na pot od Triglava do Prekmurja, v začetku junija pa smo prisluhnili učencem na njihovem koncertu ob zaključku letošnjega (glasbenega) šolskega leta. Že nekaj dni kasneje se je zgodil prvi kino pod zvezdami, ko je poln atrij gradu navdušila domača klasika To so gadi.

Predvsem je v gradu in okoli njega v pričakovanju poletja odmevala dobra glasba. Zanjo so nadalje zaslužni člani pevskega društva Zvon z gosti, v soju sveč, toplega poletnega vetriča in pravega dalmatinskega petja smo s člani Moške vokalne skupine Lipa odplavali na morje. Sredi junija so nam nedeljsko popoldne popestrile družine, ki so se zbrale in prepevale na že 5. festivalu Družina poje. Pravi spektakel pa je na jasi za gradom pripravila Nina Pušlar. Na solsticijski večer se je v prijetnih ritmih in poletnem vremenu pozibavalo več kot petsto obiskovalcev. Bogato dogajanje je tradicionalno zaključila osrednja občinska slovesnost ob rojstnem dnevu naše domovine Slovenije. Spogledovali smo se tudi s kulinariko. Okuse z gradu je sredi julija ponujalo lepo število lokalnih ponudnikov, ki so skupaj z obiskovalci ustvarili res izjemen večer. Julij je zaključila izjemna Manca Izmajlova, ki je nas je na gradu popeljala v "Rusko noč".

Naše razmišljanje ob dobrem obisku vseh prireditev sega naprej, razmišljamo o možnostih, ki jih bomo ponudili v letu 2020. Predvsem pa si želimo, da bi Festival Bogenšperk ostal in se nadgrajeval v stičišče dobrih, kvalitetnih kulturnih dogodkov za vse generacije in okuse. Želimo, da bi se festival podal na polja vizualne in uprizoritvene umetnosti, da bi zabaval tudi otroke in da bi imel vsako leto več obiskovalcev. Idej je nešteto. Z njimi navdušeno in rahlo neučakano zremo v prihodnost. No, najprej bomo pospremili dogodke, ki nas čakajo v juliju, avgustu in septembru, potem pa bo že čas, da se odpravimo na pot ustvarjanja Festivala Bogenšperk 2020.


Dogodki, ki sledijo:

16.8. Koncert ansambla za staro glasbo Cappella Justinopiltana; 20.00, atrij gradu Bogenšperk

17. 8. Koncert klape; cerkev sv. Martina Šmartno

23. 8. Šmartno kuha; 15.00, Staretov trg

25. 8. Poletni koncert skupine Prifarci; 18.00,park gradu Bogenšperk

29. 8. Ustvarjalna delavnica z Glasbeno šolo Bučar (prijave potekajo); 15.00, atrij grad Bogenšperk

30. 8. Otvoritev razstave likovnih del – Axel Becker, 18.30, galerija gradu Bogenšperk

6. 9. Koncert skupine Orlek in Matjaža Javšnika

29. 9. Koncert okteta Valvasor z gosti, 15:00, grad Bogenšperk


Lepo bo, če boste z nami. 

Vse novice