Novice

Primskovo - kraj tisočerih razgledov in čudežnih energij

10.07.2019

Na oblačen julijski dan smo se podali na potep po Primskovem. V okviru projekta Lokalident- Izgradnja lokalne identitete za večji obisk turistov, smo se odločili sestaviti tri integralne turistične produkte. Tako je bil izlet namenjen spoznavanju kraja, domačih ponudnikov in seveda tudi uživanju v naravi in prelepih razgledih. Predvsem smo pa preverili, kakšne potenciale ima to območje za razvoj turizma. Ugotovili smo, da ima Primskovo veliko skritih in manj skritih zakladov, ki kar čakajo, da jih nekdo odkrije.

V srcu dolenjskega hribovja, na nadmorski višini 592 metrov, je na stožčastem vrhu Primskovega danes moč videti bogato arhitekturno dediščino iz različnih obdobji zgodovine. Ostanki trojnega protiturškega obrambnega zidovja pričajo, da je bil tabor Primskovo eden izmed največjih pri nas. Bil je tako mogočen, da Turki niso mogli vdreti v notranjost.

Kraj ima zelo močno versko izročilo, na kar opozorijo obiskovalca kapele križevega pota ob poti proti vrhu hriba. Posebno pozornost pa pritegnejotri cerkve sredi tabora, in sicer cerkev Marijinega rojstva, cerkev sv. Nikolajain gotska kapela sv. Petra. Ob prvi stoji več kot 500 let stara lipa, ki se lahko pohvali tudi s svojim obsegom in ne samo s starostjo.

Primskovo pa prevevajo tudi čudežne energije, saj je tu prebival in delal duhovnik in čudodelnik Jurij Humar, ki je ob cerkvi tudi pokopan.

Ko omenjamo ta kraj, moramo omeniti, da ga nekateri imenujejo tudi »Dolenjski razglednik« in to z razlogom. Ob lepem vremenu nam ponuja čudovit razgled po Sloveniji; vidi se velik del Dolenjske, Notranjske in proti severu vse do Julijskih Alp.

Naš izlet smo zaključili z obiskom certificirane kmetije Vodnjov, ki je usmerjena v ekološko pridelavo sadja. Prijazno smo nam razkazali sadovnjake in nam pripravili degustacijo različnih pridelkov. Bilo je poučno in slastno.

Image titleImage titleImage titleImage title


Vse novice