Novice

Poletje v Šmartnem

22.06.2020

Danes smo tudi uradno vstopili v poletje in končno lahko predstavimo poletni program, ki smo ga pripravili na Javnem zavodu Bogenšperk.

Čisto zares smo začeli že v preteklem tednu, ko smo v galeriji gradu Bogenšperk odprli razstavo »Analiza in sinteza« domače umetnice in slikarke, Gabrijele Hauptman. Razstava bo na ogled vse do sredine avgusta, natančneje 19. avgusta, ko bodo njene slike zamenjale umetnine ruskega kiparja Nikolaja Mašukova.

Dogodki, ki se bodo v tem poletju odvili bodo pisani, prevladovala bosta glasba in kulinarika. Zvrstili se bodo kar trije kulinarični dogodki. Okusi z gradu v petek, 17. julija, ko se dodo na gradu predstavili lokalni ponudniki, ki bodo pripravili degustacijske krožnike njihovih domačih izdelkov. Predstavili se bodo tudi vinarji, ki na gradu Bogenšperk oblikujejo vinsko ponudbo grajske kleti. Dober mesec zatem, 21. avgusta, bomo v središču Šmartnega kuhali na ulici. Ponovili bomo lanski dogodek Šmartno kuha. Kulinarično popletje zaključujejo Okusi z gradu2 - izbrana gurmanska večerja izpod kuhalnic dveh izjemnih kuharjev, ki bosta tudi letos skupaj sestavila prvovrsten jedilnik in nam ga predstavila v dveh kulinaričnih večerih, 28. in 29. avgusta.

Glasbeno poletje začnemo v petek, 24. julija s Sabizmi, mešanico glasbe in literature, ki jo ustavlja vsestranska umetnica Saba Selassi. Nadaljujemo 14. avgusta s koncertom Lee Rihtar in se nato  prestavimo v september. V petek, 11. septembra bomo najprej poslušali koncert skupine Doc Rock, čez natančno en teden pa pripravljamo še en zanimiv večer, kjer si bosta glavno vlogo razdelili glasba in kulinarika, po irsko – Keltska skrivnost na Bogenšperku. V nedeljo, 20. septembra bodo na grajski terasi odzvanjali glasovi članov Mešanega pevskega zbora Leo Fortis. Nedeljo za tem, , 27. septembra, pa zaključujemo glasbeno poletje z s koncertom Okteta Valvasor.

Pisano poletno dogajanje pa barvamo s sklopom izobraževalnih vsebin, v nedeljo, 28. julija se bodo udeleženci zeliščarske delavnice sprehodili po grajskem travniku in iz zelišč, ki rastejo okoli gradu, pripravili mazila in zeliščne čaje. Delavnico bo vodila zeliščarka Jožica Bajc Pivec. Nadaljujemo z julijskimi ponedeljki. 20. julija s predavanjem Zdravilna moč zelišč, ki ga vodi Margita Vehar iz Dežele zelišč, 27. julija z ustvarjalno delavnico, ki jo pripravlja Barbara Dacar in kjer bodo udeleženci ustvarjali z glino in še prvi ponedeljek v avgustu, ko bo domača kmetija pripravila izobraževanje o ekološkem kmetovanju. V petek, 31. julija bodo na grad prišli droži in skupaj z njimi Anita Šumer, ki bo predstavila svojo zgodbo in napravila pokušino drožbrot. Konec avgusta pripravljamo, skupaj z Glasbeno šolo Bučar, glasbeni dan na gradu Bogenšperk, namenjen otrokom.

Tradicionalno bomo obeležili tudi državni praznik s proslavo ob dnevu državnosti, ki bo to sredo, 24. junija, ob 20. uri.

Vabljeni. 

Vse novice