Novice

Ogledni vrt na gradu Bogenšperk

25.09.2022

Nekoč so imele gospodinje na slovenskem podeželju ob hiši vrt, ki so ga krasili začimbe, zdravilne rastline in cvetje  S cvetjem je bilo povezanih mnogo običajev, od krašenja cerkva, kapelic do domače mize. Da bi se ta kulturna dediščina ohranila, sta Javni zavod Bogenšperk in Arboretum Volčji Potok zasnovala projekt LAS Garkelj, v okviru katerega sta uredila tudi ogledne vrtove. Dva ogledna vrtova sta urejena v Arboretumu Volčji Potok, eden na gradu Bogenšperk.

Ob ureditvi cvetličnih vrtov je izšla zgibanka z osnovnimi informacijami o projektu in rastlinah, ki jih gojijo v garkljih. Na gradu Bogenšperk smo ogledni vrt otvorili 9. junija lani, skupaj z razstavo Cvetoča pot Marije Auersperg Attems. Že vse od lani vrt vzdržujemo v želji, da v njem uživajo številni obiskovalci. In ti se vsekakor radi sprehodijo po vrtu in si ogledujejo cvetje. Mlajši radovedno, starejši pa skoraj nostalgično, saj v njem prepoznajo domače cvetlice.

Tudi v letošnjem letu smo obiskovalce večkrat javno povabili k ogledu vrta, oglede smo pripravili že v avgustu, ponovno pa smo obiskovalce na ogled povabili v soboto, 24. septembra. Ta dan je namreč na gradu Bogenšperk potekal Valvasorjev pohod, ki se ga je udeležilo okrog 80 pohodnikov in mnogi med njimi so si ob prihodu na cilj, ki je bil po končani krožni poti prav tako na gradu Bogenšperk, ogledali tudi cvetlični vrt. Za vse zainteresirane smo v atriju pripravili tudi stojnico, na kateri smo predstavili projekt LAS Garkelj in obiskovalcem postregli z vsemi informacijami v zvezi z oglednim vrtom. Poleg pohodnikov si je vrt ogledalo tudi nekaj drugih obiskovalcev.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014-2020.

Image title


Vse novice