Novice

Odkrite skrivnosti neba

14.03.2024

V sredo, 13. marca, smo v prostorih Galerije gradu Bogenšperk odprli razstavo klekljane čipke, nastale izpod spretnih rok članic Društva zasavskih klekljaric Srčevke, z naslovom Odkrite skrivnosti neba.

Odprtja se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med njimi tudi župan Občine Šmartno pri Litiji Blaž Izlakar, šmarski podžupan Darko Vidic in direktorica Knjižnice Litija in Šmartno Andreja Štuhec. Zbrane je pozdravil direktor Javnega zavoda Bogenšperk Peter Avbelj, razstavljena dela na tematiki Ozvezdja in Horoskopi pa je predstavila predsednica društva Srčevke Jana Klinc Češnovar. V spremljevalnem programu se je predstavil mladi kitarist Marcel Kodre, ki svoje kitarsko znanje nadgrajuje v Glasbeni šoli Bučar.

O Srčevkah

Društvo zasavskih klekljaric Srčevke je bilo ustanovljeno 12. maja 2015, ko se je zbralo 25 pogumnih, odločnih, prijaznih – srčnih – žensk, kar je botrovalo tudi imenu, ki so si ga izbrale – SRČEVKE. Nekatere članice so že imele določeno znanje, preostale pa so jim uspešno sledile. Z leti je članstvo v društvu naraščalo, in tako v letu 2024 šteje že 50 članov, od tega celo 7 otrok. Srčevke so pripravile kar nekaj lastnih projektov, prek katerih so predstavile svoje delo, sodelovale pa so tudi pri nekaterih vseslovenskih projektih ter projektih v okviru svetovne čipkarske zveze OIDFA. Svojih izdelkov ne predstavljajo le v Zasavju, ampak tudi širše po Sloveniji, z razstavo Odkrite skrivnosti neba se predstavljajo tudi v Galeriji gradu Bogenšperk.

O razstavi

Klekljanje je veščina ročnega izdelovanja čipk s sukanjem in križanjem niti, navitih na posebne, stružene lesene palčke – kleklje. Postopek klekljanja sledi vzorcu – risbi na papirnati predlogi, pritrjeni na valjasto blazino, vstavljeno v pleteno košarico ali lesen podstavek. Klekljana čipka v prepletanju tradicije s sodobnostjo prestopa prag tradicionalnih rokodelskih veščin in vstopa tudi v svet sodobne umetnosti, sodobnih vizualnih praks, hkrati pa ohranja čar tradicije, zgodovinskega spomina in narodnega izročila, v katerem največkrat najde inspiracijo. Klekljanje ima tudi terapevtsko vlogo.

Pričujoča razstava zajema klekljarske čipke na temi Ozvezdja in Horoskopi.

Ozvezdja

Gre za čipke osmih zimskih ozvezdij, nastalih po avtorskih vzorcih članic, ki so idejo zanje dobile na pohodu po Orionovi poti. Ta poteka v okolici Jurkloštra po sledeh starodavnih kultur, po predelih, ki naj bi bili megalitsko svetišče, središče sveta v trikotniku med Savinjo, Savo in Sotlo, kot sklepa pater dr. Karel Gržan v svoji knjigi V znamenju Oriona.

Horoskopi

Cikel zajema 15 serij klekljanih horoskopov po že narisanih vzorcih, pod katere so se podpisali domači in tuji avtorji: Manca Ahlin, Irma Pervanja, Vida Kejžar, Martina Bruggeman, Zdenek Doležal, Lenka Maslova Špetlova, Ivana Domanjeva, Jana Novak, Michelle Jourde, Antinisca Vicentini in Jolana Davidovičeva.

Avtorice razstavljenih čipk:

Milena Beravs, Meta Dolinšek,Barbara Glas, Jana Herman, Jana Klinc Češnovar, Tina Kuder Veldin, Andreja Lezič, Liljana Lipovšek, Marija Majcen, Tatjana Mizori Zupan, Francka Mittoni, Gizela Mogilnicki, Danica Repovš, Albina Rutar, Emilija Šašek, Karmen Šunta, Dani Tori, Janja Turšič, Vladka Učakar, Marjana Zore, Milena Žohar.

Fotografije: https://www.facebook.com/gradbogensperk 

Vse novice