Novice

Koncert dveh pevskih zborov, ki sta prepevala božične pesmi

27.01.2020

V soboto, 25. januarja 2020 smo v cerkvi svetega Martina v Šmartnem poslušali koncert božičnih pesmi. Moči in glasove sta združila dva pevska zbora, ženski pevski zbor Biser in mešani pevski zbor Leo Fortis, ki ju vodi dirigent in zborovodja, gospod Fernando Mejias. Zbrane je na začetku pozdravil direktor Javnega zavoda Bogenšperk, gospod Peter Avbelj, potem pa je imela glavno besedo pesem. To je izbrano prepletal zborovodja Fernando Mejias, ki je član profesionalnega Zbora Slovenske filharmonije, Argentinec, ki že več kot 20 let živi v Sloveniji. Vodil je več pevskih zborov, s katerimi je dobil prestižne nagrade na tekmovanjih v Sloveniji in v tujini. Od septembra 2017 vodi ženski pevski zbor Biser in od septembra 2018 mešani pevski zbor Leo Fortis. S slednjima je v Šmartnem ustvaril čudovit večer. Izjemna akustika cerkve je že med opevanjem nastopajoče navdušila, obiskovalce koncerta pa skupaj z skoraj petdesetimi glasovi pevcev obeh zborov, popeljala skozi različne žanre in melodije. Zapeli so petnajst pesmi, vse od preprostih ljudskih napevov, sakralne glasbe, tja do črnskih duhovnih in modernejših pop priredb.

ŽPZ Biser nam je predstavil nekaj božičnih napevov, slovensko ljudsko »Kaj se vam zdi«, pesem zvončkov »Carol of the bells«, Gerbičevo uglasitev Ave Maria v latinščini, spiritualne kot so »Nobody knows« in »Old time religion«. Zbor, ki deluje že 18 let, prihaja iz Grosuplja in šteje 18 članic. Zbor deluje na lokalnem in državnem nivoju, nastopa tudi v tujini. Novembra 2019 je zbor dosegel zlato priznanje na regijskem tekmovanju in posebno priznanje za najboljšo interpretacijo slovenske ljudske pesmi Ne ouri ne sejaj. MePZ, ki šteje 36 pevk in pevcev je na svoji, relativno kratki, poti nanizal že 3 samostojne koncerte, 2 celovečerna koncerta »Te note čarobne«, gostovali so na Korčuli in se udeležili različnih tekmovanj. V soboto so nam predstavili večglasno acapella petje, klasično božično »Sveto noč«, božično iz XVI. Stoletja »Lully, lulla, lullay«, nekaj črnskih duhovnih »Alleluia, alleluia!« in modernih duhovnih ritmičnih. Za zaključek pa še izjemno priredbo »M.I.K.«, skupine U2. Na klavirju je pevce spremljal Gregor Klančič.

Koncert je povezovala gospodična Ana Avbelj, ki se je na koncu v imenu organizatorja zahvalila gospodu župniku, Marku Mohorju Stegnarju, ki je prijazno odstopil prostore cerkve za izvedbo tega koncerta, nastopajočim in zborovodji ter vsem obiskovalcem, ki so s svojo prisotnostjo podprli že drug dogodek v letošnjem letu v organizaciji Javnega zavoda Bogenšperk.

Pripravila: Maja Istenič, Javni zavod Bogenšperk

Vse novice