Novice

Knjižnica Šmartno pri Litiji gosti razstavo Cvetoča pot Marije Auersperg Attems

09.06.2022

Razstavo Cvetoča pot Marije Auersperg Attems, ki je nastala kot rezultat projekta Cvetlična kultura podeželja začasno gosti Knjižnica Šmartno pri Litiji.

Čudovita cvetlična razstava je po gostovanju v Knjižnici Litija našla svojo pot do Knjižnice Šmartno pri Litiji, kjer že vabi radovedne obiskovalce. 

Cvetje s slik Attemsove (cinije, kapucinke, zajčki, ognjič itd.) je tako danes znano kot cvetje s podeželskih vrtov, zato radi rečemo, da pri starejših zbuja nostalgična občutja in mladostne spomine. Rečemo lahko, da imamo danes zahvaljujoč slikam Marije Auersperg Attems, zlasti zaradi natančno naslikanih detajlov cvetja z grofičinega grajskega vrta, izvrsten vpogled v podobo rastlin, kakršne so z ljubeznijo gojile naše prababice in babice. Zato smo se odločili v nova ogleda vrtova v Arboretumu Volčji Potok in na gradu Bogenšperk v letih 2021 in 2022 posaditi rastline, ki jih lahko najdemo na grofičinih upodobitvah.


V galeriji Knjižnice Šmartno pri LitijI si lahko do konca junija ogledate razstavo o življenju in delu slikarke Marije Auersperg Attems.Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2022.


Vse novice