Novice

Jesenski šopki

28.09.2022

V torek, 27. septembra 2022, se je v Arboretumu Volčji Potok odvila še zadnja od štirih brezplačnih kreativnih delavnic v okviru projekta LAS Garkelj.

Na četrti delavnici je priznana floristka dr. Sabina Šegula iz Floweracademy.si udeleženke naučila na preprost način izdelati bogat jesenski šopek. Udeleženke so šopke oblikovale iz cvetja, kakršno raste v domačih vrtovih in so ga že nekoč uporabljale naše babice in prababice. V jesenskem času so na voljo predvsem dalije, različne sorte krizantem, odcvetele rudbekije, ki so lahko čudoviti kontrast, ter pisani listi dreves in grmovnic. Jesenske šopke lahko obogatimo tudi z različnimi plodovi. Da lahko plodove, liste in cvetje s krajšimi stebli vključimo v šopek, jih je potrebno ožičiti. Tudi to spretnost so udeleženke na delavnici usvojile in se po besedah vodje vse po vrsti odlično odrezale. Na delavnici je nastalo petnajst krasnih jesenskih šopkov, nekateri v bolj temnih, drugi v svetlejših tonih. Vse udeleženke so bile nad podajanjem znanja navdušene. Poleg napotkov in drobnih trikov, kako oblikovati čudovit šopek, so pridobile tudi na samozavesti. Kar nekaj udeleženk, ki se je oblikovanja lotilo brez vsakršnega predznanja, je bilo namreč pozitivno presenečenih nad svojim končnim izdelkom.

Arboretum Volčji Potok in Javni zavod Bogenšperk sta zasnovala projekt LAS Garkelj oz LAS Cvetlična kultura podeželja z željo ohranitve nesnovne kulturne dediščine, povezane s cvetjem. Povezali so podeželsko zainteresirano javnost in strokovnjake z namenom oživljanja znanja in tradicije okrasnih vrtov ob hišah ter z njimi povezane običaje na območju LAS Srce Slovenije, kot so krašenje cerkva, kapelic do domače praznične mize.  

Udeleženci, ki so se iz različnih krajev območja LAS Srce Slovenije, udeležili delavnic in drugih aktivnosti v okviru projekta LAS Garkelj, so se strinjali, da gre za pomembno kulturno dediščino, ki jo bodo tudi sami s pridobljenimi znanji in spoznanji širili in prenašali na svojo družino, prijatelje in skupnost v krajih na področju LAS Srce Slovenije.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.


Image title

Vse novice