Novice

Grajski dan s tekmovanjem za viteza piva slovenskih pivovarjev

11.09.2017

Na Vikendu odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, ki je potekal pretekli konec tedna, od 8. do 10 septembra, je sodelovalo 11 lokalnih ponudnikov.

Na gradu Bogenšperk je potekal Grajski dan s tekmovanjem za viteza piva. Gre za tekmovanje slovenskih pivovarjev pri katerem je sodelovalo je 11 pivovarjev. Med 36 vzorci so v različnih kategorijah zmagali: pivovarna Volk Turjaški iz Roj pri Čatežu s pivom »Baron Valvazor« v kategoriji posebnih piv, pivovarna Hopsbrew iz Ihana pri Domžalah v kategoriji ol in pivovarna Kostanj iz Gornje Radgone v kategoriji ležak. 

Obiskovalci so si ogledali grad, potekale so grajske animacije, otroci pa so ustvarjali na delavnicah.

Zanimivo je bilo v soboto dopoldne, ko so si zbrani ogledali staro trško jedro Šmartnega pri Litiji. Ogled je bil obogaten z mnogimi informacijami o bogati zgodovini in dediščini kraja, za popestritev pa se je ogled zaključil v ateljeju Unikatne keramike Barbara Dacar, kjer so mnogi preizkušali svoj umetniški talent na lončarskem vretenu.

Na Vikendu odprtih vrat so sodelovali tudi Zeliščarska domačija Pivec z delavnico izdelovanja zeliščnih tinktur, eko kmetija Vodnjov z ogledom tematskega parka in počitkom v čebelnjaku ter ekološka kmetija Kordiš s predstavitvijo škotskega višavskega goveda in jelenjadi. Etnološko društvo Jurija Humarja je poskrbelo za ohranjanje navad in običajev ob žegnanju na Primskovem, turistična kmetija Na hribčku v Veliki Štangi pa je obiskovalce postregla z okusnim kosilom. V Krčmi na gradu Bogenšperk so gostje ob tortici prejeli brezplačno kavo in v Gostilni Maček popust ob ponovnem obisku.

Vse novice