Novice

Grafična razstava Tince Stegovec

12.04.2016

V četrtek, 7. aprila 2016, se je v galeriji gradu Bogenšperk odprla grafična razstava Tince Stegovec, ki bo na ogled vse do 29. maja 2016.

Z razstavo grafik smo počastili obletnico ustanovitve Valvasorjevega grafičnega zavoda in napovedali pričetek 3. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni. Na razstavi bo izbor iz donacije grafik Belokranjskemu muzeju.

O delu Tince Stegovec je spregovoril predsednik Slovenske matice, akademik prof. dr. Milček Komelj. Po odprtju razstave pa je kustosinja Tehniškega muzeja Slovenije, mag. Martina Orehovec, obiskovalce popeljala po Valvasorjevi grafični delavnici.  

Razstava je nastala v sodelovanju z Belokranjskim muzejem ter Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.

TINCA STEGOVEC, akademska slikarka in grafičarka, profesorica in publicistka, se je rodila leta1927 na Planini pod Mirno goro v Beli krajini. Po končani klasični gimnaziji v Ljubljani se je leta1946 vpisala na takratno Akademijo upodabljajočih umetnosti. Izpopolnjevala se je v specialki za grafiko pri prof.Božidarju Jakcu, nato pa še v Ateljeju17 pri prof. S.W.Hayterju v Parizu kot štipendistka francoske vlade. Študijsko je potovala v Italijo, Švico, Francijo, Anglijo, Avstrijo, Nemčijo, Grčijo, Španijo, Tunizijo, na Nizozemsko, v ZDA, Jordanijo, Izrael, Egipt, na Portugalsko in Češko. Kot izredna profesorica se je do leta 1978 ukvarjala tudi s pedagoškim delom in likovno publicistiko. Ilustrirala je 11knjig in objavila prek 120člankov s področja kulture. S svojimi grafikami je sodelovala na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini, imela pa je tudi 40samostojnih razstav. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena. Njeno ustvarjalno življenje je popisano v dveh knjigah: v monografiji Človek in njegovo okolje (2006) in avtobiografiji Bilo je takole (2008). V letošnjem letu je dobila tudi nagrado Riharda Jakopiča, najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost.

Vse novice