Novice

Fotografska razstava Šport – naša dediščina, moja identiteta

08.11.2023

V torek, 7. novembra, ob 19. uri je bilo v Krajevni knjižnici Šmartno odprtje razstave 9. fotografskega natečaja z naslovom Šport – naša dediščina, moja identiteta. Natečaj razpisujejo Občina Šmartno pri Litiji, Knjižnica Litija in Javni zavod Bogenšperk.

Na natečaj se je odzvalo 19 avtorjev, od tega 13 mladoletnih, ki so skupaj poslali 50 fotografij. Med njimi je strokovna komisija v sestavi mag. Ana Kocjančič, Sonja Perme in Neža Dacar izbrala 19 del, po eno delo vsakega avtorja, ki so na ogled na razstavi. Razstavljajo: Aneja Ovnik Škoda, Danica Sedevčič, Ema Celestina, Ema Zore, Gabriela Pivec, Gaja Trotovšek, Hana Selan, Helena Smrekar, Ivan Šircelj, Jernej Krenčan, Luka Tomažin, Martin Stopar, Neža Godec, Blaž Šircelj, Sara Medved, Tia Patricia Baš, Timotej Komljanc, Veronika Zore in Zoja Godec.

Strokovna komisija se je soglasno odločila, da letos zaradi sodelovanja velikega števila mladih avtorjev te še dodatno spodbudi k nadaljnjemu raziskovanju fotografskega medija in zato izjemoma podeli dve nagradi za zmagovalno fotografijo za mladega avtorja. Tako sta nagrado (vstopnico za družinski ogled gradu Bogenšperk in knjižno nagrado) prejeli Hana Selan za fotografijo z naslovom »Most med naravo in človekom« ter Gaja Trotovšek za fotografijo »Trening s konjem 2«.

Med sodelujočimi je komisija izbrala tudi zmagovalna dela, in sicer je tretjo nagrado v vrednosti 60 € prejela Helena Smrekar za fotografijo Krogi, drugo nagrado v vrednosti 140 € je prejel Blaž Šircelj za fotografijo Mimo šmarske cerkve in prvo nagrado v vrednosti 200 € Jernej Krenčan za fotografijo Above the hills.

Na odprtju razstave je zbrane pozdravil tudi župan Občine Šmartno pri Litiji Blaž Izlakar, strokovne obrazložitve izbranih del je podala vodja strokovne komisije mag. Ana Kocjančič.

Utemeljitve izbranih del

Hana Selan, fotografija Most med naravo in človekom

Na fotografiji je avtorica ujela trenutek otroške igre. Gre za igrivo, ljubko in šaljivo podobo otroškega športa in hkrati odlično ujet fotografski kader. Poleg izbranega motiva deklice, ki dela most in dežnika, ki ga je odvrgla v stran, je bila odlična tudi odločitev za črno belo fotografijo, saj ravno številni odtenki sive, še dodajo dinamiko podobi. Dobra ostrina slike in pa predvsem odlično ujetje vseh odsevov v vodi in odbojev svetlobe, s katero je avtorica dodala še povezavo z naslovom, saj je občutek, da se polkrog otroškega telesa zliva s spodnjim delom, z naravo v lepoto kroga in to nadaljevanje iz tostranstva v polje narave nadaljuje tudi pravilno ujet odsev dežnika, je prepričala strokovno komisijo, da si zasluži eno izmed nagrad.

Gaja Trotovšek, Trening s konjem 2

Druga nagrajena fotografija s strani mlade avtorice Gaje Trotovšek »Trening s konjem 2« ujame trenutek v jahalni šoli. Všeč nam je bila drznost avtorice, da je s pravilno usmeritvijo objektiva gledalcu ponudila možnost pogleda na naravo in prostor s konjske višine, torej nam je omogočila užitek, ki so ga lahko deležni le jahači. Prav pogled s konja vnaša v fotografijo dinamiko; imamo občutek, kot da se premikamo po jahalni stezi. Na sliki je odlično ujeta tudi atmosfera narave in pa zgodba treh mladih jahačic v jahalni šoli, kar je ena izmed športnih značilnosti Občine Šmartno pri Litiji.

Helena Smrekar, Krogi

Fotografijo »Krogi« smo izbrali zaradi dobre izbire motiva rekreacije v gozdu. Samo nekaj elementov je namreč dovolj, da gradi športno zgodbo zahtevano v razpisu. Hkrati je avtorica v objektiv ujela tudi zelo intimen trenutek, pa čeprav sredi širne narave. Na fotografiji so krogi in človeške roke. Roke neznane osebe bi bile lahko naše, kar daje fotografiji malce pridiha skrivnostnosti. Hkrati pa nas, nas gledalce, prav perspektivni pogled navzgor proti svetlobi in krošnjam dreves postavlja v občutek, da smo mi tisti, ki pravzaprav dvigujemo svoje telo na krogih nekje v naravi. Športni trenutek je ujet tako dobro, da skoraj vohamo svež gozdni zrak, občutimo svobodo o pogledu v nebo in skoraj čutimo težo telesa ob dvigovanju.

Blaž Šircelj, fotografija Mimo šmarske cerkve

Utemeljitev: Članice komisije smo hitro soglasno ugotovile, da gre pri fotografiji za izredno dinamično osnovano kompozicijo, ki seveda ima trdno določeno zgodbo o enem izmed rekreacijskih športov. Fotografijo odlikuje dober izrez, kjer na primer levi rob preseka del kolesa in modernistično nadaljuje fotografijo naprej v mesto in pa strm pogled od spodaj navzgor proti kolesarju. V objektiv je ob tem ujeta tudi šmarska cerkev, kot odlična promocijska podoba Šmartna in gibanja krajanov v njem. Šmarska cerkev je na fotografiji trdna in nepremična gmota proti kolesarju na kolesu, ki na fotografiji deluje zelo lahkotno, prav nič stabilno in gibljivo. Fotograf je odlično ujel svetlobo in ostrino ter se pretkano odločil za zorni kot. Ujel je tudi igranje svetlobe in senc na telesu kolesarja.

Jernej Krenčan, fotografija Above the hills

Mislim, da se vsi strinjamo, da gre za fotografijo mnogih umetniških užitkov in občutij: zaradi igrivosti, živosti, živahnosti, čistosti in natančnosti, ostrine, nedolžnosti, naivnosti, pa hkrati agresivnosti in dinamičnosti in vse to v malem krhkem malčku z veliko preveliko čelado na glavi… Strokovna komisija se je strinjala, da ni dvoma, da je med vsemi prispelimi fotografija »Above the hills« najbolj dovršena in tudi povedna, zato o zmagovalki tokrat ni bilo dvoma.

Kot že povedano je avtorju uspelo v objektiv izvrstno ujeti trenutek športnega gibanja malega športnega naudušenca, ki si upa, drzne, želi hoče in se ob skoku spoji z delom neba. Pred njim, pod njim, pa verjetno tudi za njim prežijo nanj številne ovire in nevarnosti, kar seveda čutimo, a ujet je v trenutku svobode, dinamike, želje po športu in ovenčan z lepoto narave. Zato smo se odločili, da fotografija prejme prvo nagrado kot odlična interpretacija vseh športov združenih pod občino Šmartno pri Litiji.


Vse novice