Novice

Festival Družina poje

20.06.2016

Slovenci že od nekdaj slovimo kot narod pevcev, saj pojemo ob raznih priložnostih in svečanih dogodkih – petje podoknic, ob zaključku kmečkih opravil, petje na poročnih slovesnostih, vaških veselicah,… Petje korenini predvsem na družinskem petju. Vendar je silovit družben razvoj domala povsem izpodrinil tradicionalne vrednote družinskega petja. Zdi se, da je večina pevskih običajev že utonila v pozabo, zato je le še malo družin, ki skupaj pojejo. Namen festivala »Družina poje« je torej obuditi stare običaje, se srečati, obuditi spomine in se skupaj poveseliti.


Na tokratnem dogodku so se zbrale družine, ki imajo izvrstne glasbene potenciale. Prav tako so se povabilu odzvale družine, v katerih najdemo uveljavljene in ugledne poklicne glasbenike. Njihovo sodelovanje pri projektu je velika podpora za nadaljnji razvoj družinskega petja.


Festival družinskega petja je potekal v poročni dvorani, katera je tudi tokrat pokala po šivih, saj so domačini množično podprli vse nastopajoče. Nadogodku so nastopile družine, ki rade pojejo iz domačega okolja in širše okolice:

  • Družina Vidic, Šmartno, Valvazorjeva ulica; 8 nastopajočih

  • Družina Ožir, Podvin pri Polzeli; 5 nastopajočih

  • Družina Vidic, Šmartno, Levstikova ulica; 4 nastopajoči

  • Družina Rakar, Šmarca pri Kamniku; 5 nastopajočih

  • Družina Menegatti, Cerkno; 5 nastopajočih

  • Družina Fele, Šmartno; 7 nastopajočih

  • Družina Jelnikar, Kresnice; 9 nastopajočih

  • Družina Vidic, Šmartno, Bartlova ulica; 5 nastopajočih.


Gostje večera so bili Šmarski pritrkovalci.

Vse novice

Festival Družina poje

18.06.2017

V pozdrav gostom, obiskovalcem festivala Družina poje, so Šmarski pritrkovalci iz zvonov izvabljali čutne melodije pred biserom osrednje Slovenije na gradu Bogenšperk.

 

Že tretje leto zapored se je to nedeljo, 18.6. 2017, na gradu Bogenšperk odvijal festival družinskega petja, ki je vsako leto številčnejši tako po nastopajočih kot po obisku. Z lepim in ubranim petjem nas je letos razveselilo z nastopi kar deset družin iz različnih koncev domovine, od tega kar štiri iz Šmartna. Natopile so: družina Križnik iz Planine pri Sevnici, družina Menegatti iz Cerkna, družina Hladnik iz Nove Cerkve, družina Novak iz Prebačevega pri Kranju, družina Repenšek iz Mozirja ter družina Kovačič iz Nove Gorice, domači šmarski kraj pa so zastopale združeni družini Vidic in Sojar Voglar, družina Hostnik iz Podroj, družina Fele iz Šmartna ter družina Vidic tudi iz Šmartna.

 

Slovenci smo veljali za narod pevcev, saj se je včasih pesem slišala na različnih dogodkih v kraju, pod vaško lipo, ob družinskih praznovanjih in zaključkih skupnih kmečkih del, slišati je bilo podoknice,… Z razvojem dežele so marsikateri običaji potonili v pozabo, a še vedno najdemo družine, ki gojijo to lepo izročilo. Najsi imajo člani nastopajočih glasbeno izobrazbo, so samouki, ljudski pevci ali pa imajo preprosto samo željo prepevati lepe pesmi; tem nekaterim posameznikom v deželici tod pod Triglavom tudi uspeva. Sodelovanje na prireditvi Družina poje je veliko priznanje in podpora dogodku in ideji družinskega petja ter muziciranja.

 

Slednjega se še kako zaveda tudi domači župan g. Rajko Meserko, ki ni samo pohvalil prireditve, temveč se je zahvalil tudi vsem nastopajočim, idejnemu pobudniku festivala in organizatorju g. Rudiju Vidicu, ter obiskovalcem za obisk prireditve saj je, kot sam pravi, zelo lepo videti atrij gradu poln skoraj do zadnjega kotička, hkrati pa povabilo in želja za naslednje leto, da bi bili udeležba še številčnejša. In če je po odzivu nastopajočih in obiskovalcev sklepati, se za prihodnost festivala Družina poje ni bati.

 

Uroš Pušnik

Vse novice