Novice

Dobimo se na vrtovih

19.05.2023

V okviru projekta Dobimo se na vrtovih, ki je nastal na pobudo francoskega ministrstva za kulturo že dvajset let nazaj in se mu letos pridružujemo tudi na gradu Bogenšperk, bo grajski cvetlični vrt od 2. do 4. junija odprt za javnost z obogateno vsebino.

Francosko ministrstvo za kulturo že dvajset let na prvi junijski konec tedna pripravlja srečanja v vrtovih, imenovana Randez-vous aux jardins. Leta 2018 se je pobuda razširila na evropske vrtove in parke, tudi v park Arboretum Volčji Potok, letos pa se bo prav na povabilo slednjega odvila tudi na gradu Bogenšperk. Grajski vrt na Bogenšperku se bo v tej pobudi od 2. do 4. junija pridružil 2200 francoskim vrtovom in parkom ter 500 drugim evropskim parkom.

Namen srečanj z naslovom Dobimo se na vrtovih je javnosti predstaviti pestrost in kulturni pomen vrtov in parkov ter obenem pozitivni vpliv, ki ga imajo na počutje obiskovalcev. Letošnje dogodke povezuje skupna tema - glasba.  Gre za zvoke, ki jih ponuja narava, od ptičjega petja, zvokov žuželk, šumenja vetra do glasbenih nastopov oziroma koncertov.

Grad Bogenšperk bo svoj vrt na ogled postavil individualnim obiskovalcem že v petek in soboto, 2. in 3. junija med 10.00 in 18.00 uro. Obiskovalce bomo na ogled vrta povabili prek spletne strani in družbenih omrežij. V nedeljo, 4. junija, ob 11. uri pa bomo obiskovalcem pripravili vodeni ogled vrta. Obiskovalcem bodo od petka do nedelje na voljo tudi informativni letaki in publikacija o nastanku in pomenu garklja.

V času izvajanja pobude Dobimo se na vrtovih bo na gradu Bogenšperk tudi glasbeno zelo živahno. V petek, 2. junija, bo v okviru Festivala Bogenšperk, ob 20. uri koncert Pera Lovšina, v nedeljo, 4. junija, pa bo ob 15. uri koncert Mešanega pevskega zbora Zvon iz Šmartnega pri Litiji. Grajski vrt in obiskovalce bodo tako poleg naravnih zvokov prvi junijski konec tedna odevali tudi takti rokenrola, punka, bluesa in zborovske pesmi.


Vse novice