Novice

Bogenšperk zažarel v modri barvi

27.11.2017

Vsako leto 14. novembra praznujemo Svetovni dan sladkorne bolezni. Ta dan je rojstni dan Fredericka Bantinga, kanadskega znanstvenika, ki je skupaj s svojim mladim asistentom Charlesom Bestom, v laboratoriju izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin. Za ta dosežek je leta 1923 prejel Nobelovo nagrado za medicino.

Po zadnjih ocenah Inštituta za varovanje zdravja je v Sloveniji približno 136.000 oseb s sladkorno boleznijo. Predvideva se, da bo število obolelih tudi v prihodnosti strmo naraščalo. Zveza društev diabetikov Slovenije zato opozarja na pomembnost zdravega življenjskega sloga kot enega od ključnih preventivnih ukrepov, ki nastanek sladkorne bolezni lahko odloži ali celo prepreči

Za to priložnost je v sodelovanju Javnega zavoda Bogenšperk in Društva diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji, tako kot mnoge kulturne ustanove v Sloveniji, zažarel v modri barvi, ki je barva diabetesa,tudi grad Bogenšperk.

Namen akcije je bil pritegniti čim širšo pozornost javnosti in opozoriti na problem sladkorne bolezni tudi v naši občini.

Vse novice