Novice

Blagoslov traktorjev in traktoristov

23.04.2019

Na velikonočni ponedeljek je bilo v središču Šmartnega živahno. Obiskovalca je okoli pol enajste zjutraj najprej predramilo sonce, ki je lovilo še zadnje sence Staretovega trga, nekaj ropota ob postavitvi zapore ceste, nato pa že prvi traktorji, ki so se začeli zbirati nekaj trenutkov zatem. Pravi spektakel se je začel malo pred enajsto, ko se je na ulicah zbralo že kar lepo število ljudi. To se je zagotovo podvojilo, ko se je izza ovinka počasi pripeljala strnjena kolona traktorjev. Ti so se, po napotkih šmarskih gasilcev, lepo postrojili pred cerkveni vhod. Pisana paleta traktorjev vseh barv, oblik in starosti je segala vse do Ustja. Traktorji, nekateri med njimi prav lično opremljeni s cvetjem in zelenjem, so ugasnili svoje motorje in počakali na konec. Obiskovalci so se lahko med traktorji sprehodili, si jih ogledali in pokramljali s traktoristi ter traktoristkami. Tako, tudi nekaj traktoristk smo zapazili. Ob koncu svete maše, po nekaj uvodnih besedah blagoslova in nato še pozdravnem govoru gospoda Petra Avblja, direktorja Javnega zavoda Bogenšperk, ki je skupaj s šmarsko župnijo pripravil ta dogodek, so se traktorji zapeljali mimo vhoda cerkve. Šmarski župnik, gospod Janez Kvaternik, je skupaj z duhovnim pomočnikom, gospodom Vinkom Malovrhom vsak traktor blagoslovil in mu zaželel varno in uspešno delo. Traktoristi so napravili krog po Šmartnem in se mimo trga pripeljali še enkrat, kjer so si jih obiskovalci lahko še zadnjič ogledali. Izbran je bil tudi najlepše traktor, ki ga je z različnim cvetjem in zelenjem pripeljal gospod Miran Jurič. Tokrat je najstarejši traktor, v lasti gospoda Dušana Žiberta, štel kar 65 let. Oba traktorista sta prejela simbolično nagrado.

Letošnji obisk je presegel pričakovanja, saj se je dogodka udeležilo kar dvakrat več traktorjev kot lansko leto; prišlo jih je kar 75. Obiskovalcev, ki so se zbrali v samem središču in traktorje pospremili tudi ob poti, pa so našteli okoli 500. Številka, ki organizatorjem zagotovo predstavlja spodbudo za v bodoče.

Zagotovili so nam, da blagoslov traktorjev na velikonočni ponedeljek ostaja in postaja tradicionalen dogodek Šmartnega. Za naslednje leto pa že razmišljajo o novostih in dopolnitvah osrednjega dogodka. Vabljeni torej v Šmartno pri Litiji v ponedeljek, 13. aprila 2020.

Vse novice