Novice

Raziskovali smo Javorje

21.05.2019

Odkrivali smo lepote vasi Javorje, ki leži na nadmorski višini 560 metrov in meji z občino Ivančna Gorica. Kraj, ki ga odlikujejo čudoviti razgledi, zanimive zgodbe in prijazni ljudje še danes prežema duh zgodovine.

Zelo znana je Javorska energijska pot, ki vključuje šest energijskih točk na kraju, kjer je v 4. stoletju pred našim štetjem živelo keltsko pleme. Pot, ki je uredilo športno društvo Javor, je predstavljena tudi v knjigi Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije, ki jo je pripravil Primož Hieng.

Vas in njene prebivalce pa je najbolj usodno zaznamovala druga svetovna vojna. Mejna črta, ki je razdelila Slovenijo med Nemčijo in Italijo, je potekala po grebenu južno od vasi. Zavarovana je bila z žičnato ograjo in z minami. V zdajšnjem župnišču je stala tudi utrjena nemška postojanka. Še danes se vidi ostanka dveh bunkerjev.

Ogled vasi se je začel pred podružnično šolo v bližini gasilskega doma. Nato smo se skozi gozd napotili do Felič vrha in naprej levo do lovske koče Lechtov grad, kjer je zelo lepa razgledna točka. V nadaljevanju smo si ogledali cerkev Sv. Roka.  Tu je cerkev stala že sredi 17. stoletja, a so jo leta 1942 Nemci ukazali porušiti, saj je stala na območju razmejitvene črte. Med leti 2002-2011 so domačini na ruševinah nekdanje sezidali novo cerkev po načrtih arhitekta Valentina Gorenčiča.

Sledili je vzpon na Osrenco, ob spustu smo si ogledali ostanke nemških opazovalnih stolpov. Nazadnje smo si pogledali še cerkev Marjinega Vnebovzetja iz 18. stoletja.

V krajevni skupnosti Javorje, ki obsega vasi Javorje, Leskovico in Vrata ter zaselke Felič Vrh, Vodice in Perovo selo, prebiva dobrih sto prebivalcev. Dandanes je značilnost Javorja bogata kulturna dejavnost, v kateri izstopata folklorna in dramska skupina. Kulturno društvo Javorje v sodelovanju s krajani že več let ob božiču pripravlja žive jaslice.

Priljubljena izletniška točka vedno znova navdušuje. Vabljeni na Javorje.

Image title


Vse novice