Novice

Nova stalna razstava Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem

12.10.2023

V torek, 10. oktobra, smo na gradu Bogenšperk slovesno odprli novo muzejsko zbirko Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem.

Stalno razstavo je odprla predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, ki je pred slovesnostjo v grajski knjižnici predstavila tudi svoj knjižni prvenec, vezan na tematiko preganjanja čarovništva v 17. stoletju, Gretin greh. Odlomke iz knjige je prebirala dramska in filmska igralka Milena Zupančič, pogovor pa moderirala vodja knjigarne Konzorcij Katarina Modic

Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem je pregledna razstava o enem najmračnejših obdobij v zgodovini človeštva. Nova zbirka na gradu Bogenšperk odkriva vzroke za pojav sistematičnega preganjanja čarovništva, žalostne zgodbe obtoženih ter odmeve čarovništva do današnjih dni. Avtorja in kustosa razstave sta dr. Jernej Kotar in Petra Bolha, pod ilustracije se je podpisal Blaž Slivnik, oblikovno pa je razstavo zasnovalo podjetje Kreatura.

Grad Bogenšperk slovi predvsem po svojem slavnem lastniku, polihistorju Janezu Vajkardu Valvasorju, ki je proslavil znanost na mnogih področjih. Kot je bilo slišati na odprtju razstave, na katerem sta spregovorila tudi župan Občine Šmartno pri Litiji Blaž Izlakar in direktor Javnega zavoda Bogenšperk Peter Avbelj, ima grad Bogenšperk danes med drugim poslanstvo, da uči in razsvetljuje tudi v boju proti človeški zamejenosti, saj obiskovalca opomni na našo tehniško kulturno dediščino, na bogato zgodovino, kulturno ustvarjalnost in seveda na etnografijo.

Dogodek je povezovala direktorica Knjižnice Litija Andreja Štuhec, glasbeno pa obogatil Dejan Kušer, magister harmonike.

Foto: Blaž Bratkovič

Image titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage title


Vse novice