Novice

»Furmani v litijski in šmarski občini«

15.03.2021

Razstava »Furmani v litijski in šmarski občini« je zaključek 4. slikarske poti društva LILA. Društvo vsako leto izvede projekt, v katerem sodeluje večina odraslih članov likovne, fotografske in literarne sekcije. Otroške slike pa so navadno razstavljene v Izložbah v Litiji.

Furmani, kovači, bognarji so poklici, ki so skoraj do konca 20. stoletja zaznamovali življenje tudi pri nas. Takrat pa so zaradi drugačnega življenja in napredka izginili. Namen projekta je bil, da ne bi šlo v pozabo njihovo delo. Potekala je raziskava na terenu, kjer so ljudje pripovedovali o teh poklicih, zbrani so bili pomembni podatki. Organiziran je bil enodnevni likovni ex tempore na Javorju, kjer so nastale prve slike, nato pa je delo potekalo v ateljeju.

Projekt in razstavo spremlja obsežen katalog s podatki in zgodbami, kjer je sodelovalo 31 odraslih likovnikov, 14 pripovedovalcev, 12 piscev in zapisovalcev zgodb.

Slikarska pot poteka vedno v sodelovanju z JSKD - izpostavo Litija in sofinanciranju občin.

Razstava in katalog je likovni in literarni prispevek ljubiteljskih slikarjev in literatov v spomin na čase, ki so odšli in jih mladi rod ne pozna več.

Razstava, ki je bila zaključena novembra 2020, je sedaj prvič na ogled. V galeriji gradu Bogenšperk bo postavljena vse do 3. maja 2021.

Vse novice