Javorska energijska pot in Javorje

Strnjena vasica Javorje (560 m) z župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja leži le nekaj kilometrov nad gradom Bogenšperk. Turistični utrip kraju dajejo povezani in aktivni domačini, ki so v okviru Kulturno umetniškega društva Javorje uredili lepo označeno Panoramsko pohodno pot, ki vodi mimo razglednega stolpa na Felič vrhu, mimo stolpa pelje tudi Badjurjeva krožna pot. Ob panoramski poti se nahaja tudi kmetija Uduč, ki ima nasad ameriških borovnic, malin, z majem pa bo ponudila tudi možnost prenočevanja. V bližini je še Javorska energijska pot, s sedmimi energijskimi točkami, ribnikom in izvirom pitne vode. Vsako leto ob božiču domačini pripravijo tudi žive jaslice in s tem popestrijo dogajanje v bližnji in daljni okolici, prav tako na Javorju poteka Prvomajsko srečanje občine.

Primskova gora

Na stožčastem vrhu Primskove gore je danes moč videti bogato arhitekturno dediščino iz različnih obdobji zgodovine. Trojno protiturško obrambno zidovje, katerega ostanki so še danes vidni, je bilo tako mogočno, da Turki niso nikoli mogli vdreti v notranjost. Sredi tabora pritegnejo pozornost tri cerkve. K slovesu Primskovega je pripomogel tudi duhovnik, znani homeopat in čudodelnik Jurij Humar (1819-1890), ki je ob cerkvi tudi pokopan. Znal je zdraviti vsakršne bolezni in k njemu so prihajali pomoči željni ljudje od blizu in daleč. Kdor obišče Primskovo, se še danes rad ustavi tudi pri njegovem grobu, saj naj bi se še vedno čutile pozitivne vibracije. S Primskove gore je čudovit razgled po Sloveniji, saj se od tu vidi velik del Dolenjske, Notranjske in proti severu vse do Julijskih Alp, zato je idealna izletniška točka, zlasti za enodnevne izlete.

V Jablaniško dolino

Jablaniška dolina je poznana po tradicionalnem Pohodu po obronkih Jablaniške doline. V aprilu zaživijo številne kmetije in ekološke domačije ob poti in pri številnih prijaznih domačinih je moč okusiti dobrote narave. Pohodna pot je dobro označena, zato se lahko po njej podate praktično kadarkoli, lahko tudi s kolesom. Med potjo si lahko ogledate tudi cerkev sv. Marije Magdalene, ki je bila po vojni obnovljena po načrtih Jožeta Plečnika, si lahko ogledate razstavo na Domačiji Spominov Samec, mimo grede se lahko ustavite tudi pri sosedih, na eko kmetiji Vovk, kjer lahko doživite vodenje po ekološki kmetiji in zeliščnem vrtu in uživate ob degustaciji sezonskih pridelkov. Na koncu doline, ob čudovitem mlinu, ki ga žene bistra voda, na meji petih meja pa vas čaka gostilna Pustov mlin, ki bo postregla z ribami, pripravljenimi na edinstven način.

Medena dežela pod Kamplovim hribom

Kamplov hrib (716 metri nadmorske višine) je najvišji vrh v občini Šmartno pri Litiji. Sprehodite se po čebelarski učni poti, ki vas popelje mimo domačij pod Kamplovim hribom. Čebelarska-gozdna učna pot se razprostira na območju Dragovšek, ki poteka mimo turistično urejene domačije »Blaj«, preko zanimivega gozda in mimo dveh čebelarjev: ekološkega čebelarja Ladislava Vozlja in čebelarstva »Dremelj«, ki sta z vzrejo matic zaščitene Kranjske čebele priznana ne le v Sloveniji, temveč tudi v tujini. S poti je lep razgled na urejene kmetije oziroma domačije tudi s turistično in gostinsko ponudbo. Na okusen obrok kosila se lahko zapeljete v Veliko Štango na izletniško kmetijo Na Hribčku ali pa v gostilno Pri Janezu, vmes pa si vzamete čas in si ogledate tudi znamenito romarsko cerkev Antona Padovanskega.

odpiralni čas

februar
ponedeljek - petek: 10.00 - 14.00
sobota, nedelja in prazniki: 10.00 - 16.00

»

pišite nam

Javni zavod Bogenšperk, Staretov trg 12, 1275 Šmartno pri Litiji, Slovenija
Telefon grad: +386 1 898 76 64, Telefon uprava: +386 1 898 78 67, Mobitel: +386 41 703 992, E-mail: info@bogensperk.si

»

vstopnina

ODRASLI: 5,50 EUR, Otroci, dijaki, študentje: 4,00 EUR, Upokojenci: 4,50 EUR

»