Logo Peskokop Kepa
Logo Kopit

Pero Lovšin o Bogenšperku, Valvasorju in koncertu na gradu

25.05.2023

Z legendo slovenskega rokenrola Petrom Lovšinom smo pred koncertom na gradu Bogenšperk še malo poklepetali. Preberite ta zanimiv pogovor.

Ali ste že bili kdaj na gradu Bogenšperk?

Na gradu Bogenšperk sem bil že večkrat, nazadnje ne dolgo nazaj na imenitni razstavi akadamskega slikarja Lojzeta Adamljeta.

Ste si ogledali tudi muzej?

Zgodovina je poleg športa moj glavni hobi in prav med pripravami na koncert nameravam osvežiti spomin na muzej. Zdaj, ko duh očitno izgublja boj z materialnim, se spet velja nasloniti tudi na vrednote renesanse. Gotovo so bolj napredne kot je velik del današnje dnevne politike. Pa naj se sliši to še tako čudno. Sodobni graščaki so marsikdaj bolj neusmiljeni, a tudi bolj prefinjeni v izkoriščanju svojih tlačanov.

Če bi Janez Vajkard Valvasor živel danes in se ukvarjal z glasbo, kaj menite, bi bil bolj za rock, rap ali klasično glasbo?

Janez bi po moje izhajal iz zgodovine sodobne glasbe, iz bluesa in gospela, a širokega uma in nadarjen, kot je bil, bi znal ustvariti tudi pop uspešnico in rock klasiko.Tudi jazz mu ne bi bil tuj, a še raje bi užival v plesnih ritmih kalipsa in regija.

Kakšno publiko pričakujete oziroma si želite na Bogenšperku?

Vsa moja publika je najboljša in vedno dobrošla. Naj bo takega ali onega stanu, takega ali onega stasa, vsi smo bratje in sestre, po srcu in muziki, ki nas vedno in predvsem ljubezen gor drži.

Katere komade bomo na Festivalu Bogenšperk zagotovo slišali?

S Španskimi borci igram že dolga leta. Vedno predstavimo tudi kakšno novejšo pesem, a jedro programa so vendarle tako moje uspešnice iz solo kariere, kot tiste, ki sem jih posnel še s skupinama Sokoli in Pankrti.

Še kakšna vaša misel pred koncertom?

Bogenšperk je krasen grad,

muzika tam drugač' zveni.

Valvasor že čaka.

manjkaš samo še ti!


Pero Lovšin s Španskimi borci bo na gradu Bogenšperk nastopil v petek, 2. junija. Koncert, ki se odvija v okviru Festivala Bogenšperk, se bo pričel ob 20.00 uri. Vstopnice bo na dan koncerta moč kupiti na recepciji gradu po ceni 18 €, lahko pa jih po predprodajni ceni nabavite že zdaj v TIC Šmartno pri Litiji, recepciji gradu Bogenšperk ali na prodajnih mestih Eventima in prek spleta.

Vabljeni.

Vse novice

Festival Bogenšperk od maja do septembra bogati grad in Šmartno z glasbo, umetnostjo ter kulinariko.

Festival Bogenšperk od maja do septembra bogati grad Bogenšperk in Šmartno z izbrano kulturo, vrhunsko kulinariko in odlično glasbo.

Užijte poletje na enem najlepših slovenskih gradov – užijte poletje s Festivalom Bogenšperk.

Festival Bogenšperk poteka pod častnim pokroviteljstvom Občine Šmartno pri Litiji in župana Blaža Izlakarja.


Festival Bogenšperk 2023:

  • • Magnifico, Pero Lovšin, Nina Pušlar, Tamburaški orkester Šmartno s Slovenskim oktetom
  • • Okusi z gradu, Dan penine s Hauptmanom, Šmartno kuha.
  • • Umetniške razstave mednarodno uveljavljenih umetnikov (Norma De Saint Picman, Christian F. J. König, Axel Becker)
  • • Klasična glasba, gledališče, literatura, rekreacija in program za najmlajše.

Pogled nazaj - Festival Bogenšperk 2022 v številkah:

  • • Več kot 3500 zadovoljnih obiskovalcev.
  • • 5 odmevnih koncertov: Joker Out, Nina Pušlar, Jan Plestenjak, Batista Cadillac, Pavlov
  • • Kulinarična razvajanja (Okusi z gradu, Dan penine in Šmartno kuha s kar prek 1000 obiskovalci, …), klasična glasba (Federico Toffano, oktet Valvasor,…), razstave, rekreacija in program za najmlajše.

In še to:

Festival Bogenšperk, ki se po daljši prekinitvi ponovno odvija od leta 2018, spodbuja tudi mednarodna sodelovanja (mednarodni grafični projekti Lifelines, koncert komornega orkestra Rhein-Neckar), gosti druge odmevne festivale (Jazz ma mlade, Seviqc Brežice, …) in je stičišče ustvarjalcev družbenega dogajanja (Knjižnica Litija Šmartno, OŠ Šmartno, Vrtec Ciciban, klub Kliše, …).