CERKEV SV. MARTINA

Ko se peljemo proti Šmartnemu pri Litiji, nas že od daleč prevzame velika opečnata cerkev svetega Martina. Dominantna stavba z dvema zvonikoma dejansko sodi med večje sakralne objekte na Slovenskem. Zgrajena je bila na prelomu iz 19. v 20. stoletje in predstavlja glavno znamenitost v kraju.

Šmarno pri Litiji se prvič v pisnih virih omenja že v 12. stoletju. in je bilo v preteklosti pomembno gospodarsko in versko središče, še posebej proti koncu 19. stoletja, ko je dozorela želja, da se obstoječo cerkev iz 16. stoletja nadomesti z novogradnjo. Načrt je izdelal graški arhitekt Adolf Wagner, v njem pa je bila predlagana gradnja v t. i. zgodovinskem slogu z neogotsko zasnovo objekta, kar je bilo v času gradnje pogosto tako na Slovenskem kot tudi v širšem evropskem prostoru. Na razpisu izbrano podjetje Tönnies je po odstranitvi (rušenju) stare cerkve v aprilu leta 1899 pričelo graditi novo, ki je bila posvečena 15. septembra 1901.

 

Pri notranji opremi je sodelovalo več takrat uveljavljenih mojstrov, kot je bil Feliks Toman, ljubljanski kamnosek, ki je avtor glavnega oltarja svetega Martina, obeh stranskih oltarjev (matere božje in Antona Padovanskega), prižnice, krstnega kamna, kropilnikov in obhajilne mize. Slednja je bila med eno izmed kasnejših prenov prestavljena na novo lokacijo. Drugi je bil domačin Josip Izgoršek, čigar delavnica je izdelala vse klopi in vhodna vrata. Podjetje Barta et Tychi iz Prage je položilo keramiko. Posebej zanimiv umetnostni element predstavljajo poslikave, ki so nastale v letih po posvetitvi (1911–1913) in so delo takrat priznanega umetnika Antona Jebačina. Najdragocenejši sta freski nad stranskima oltarjema, na katerih izstopata dve njegovi veliki figuralni kompoziciji: ena nad levim stranskim oltarjem, posneta po istoimenski Rafaelovi sliki (Marijino kronanje v nebesih nad njenim grobom), in druga na desni strani, nad oltarjem svetega Antona Padovanskega – panorama kraja iz leta 1911, ki jo dopolnjujejo zavetniki vseh podružničnih cerkev takratne šmarske župnije. Poleg navedenega so umetnikov opus še cvetlični ornamenti, oznanjenje Device Marije na svodu nad ladjo in prezbiterijem, križev pot, sveti Martin nad vhodnim portalom, evangelisti, Mojzes in Kristus na prižnici. Spomin na prvotno cerkev je ohranjen s štirimi nagrobniki in sklepniki na svodu nad glavnim oltarjem in stranskim prostorom.

 

Akustično objekt zaživi ob orgelski spremljavi. Cerkev obsežnejše predelave v času od izgradnje ni doživela, je pa vseskozi lepo vzdrževana in ponuja obiskovalcu izjemen vpogled v umetnost iz časa njenega nastanka.

Ogled je možen za skupine po predhodni najavi. Za vse informacije smo Vam na voljo na telefonskih številkah: 01 8987 867, 041 703 992 in na elektronskem naslovu .

Prispevek za voden ogled: 2€/osebo